Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Tomurad
  • 29.06.2017. 18:00

Najbolji u županiji kada je riječ o cvijeću!

"Svaka vrsta cvijeća se drugačije održava, a bitno je naglasiti da se cvijeće umjereno zalijeva. Najčešća je pogreška pretjerano zalijevanje - svi se boje da će zemlja biti suha, ali dok god je ona vlažna ne treba iznova zalijevati jer tada biljka pati i polako propada."

  • 5.798
  • 597
  • 0

Njihova priča počela je prije 26 godina. Proizvodnju cvijeća su pokrenuli Viktorija, dipl. ing. agronomije i suprug Josip Tomurad. Uz roditelje od početka su uključena u proizvodnju i djeca. Od 2010. godine nositelj OPG-a je sin Hrvoje.

Dugogodišnji san i vizija diplomirane agronomke počeo se polako ostvarivati i 1991. sagrađen je prvi staklenik. Vrste cvijeća s kojim su počeli proizvodnju su bile pelargonije, kadifice, salvije, petunije.

Početno uhodavanje bilo je uspješno. Cvijeće se dobro prodavalo i tako se obiteljska proizvodnja počela širiti. Za dvije godine sagrađen je još jedan, veći staklenik. Iz godine u godinu, njihovi proizvodi bili sve traženiji, a zadovoljni kupci njihovo su cvijeće preporučali prijateljima, susjedima. Uz staklenike važno je istaknuti da su napravili i profesionalne plastenike.

Svaka vrsta cvijeća - drugačije održavanje

Današnja proizvodnja odvija se na 2.260 kvadrata grijanog prostora. Od onih osnovnih vrsta prije dvadesetak godina, danas se proizvodi više od 50 vrsta sezonskog cvijeća, 10-tak vrsta egzotičnog cvijeća, 10-tak vrsta začina te 20-tak vrsta trajnica. Svaka vrsta cvijeća se drugačije održava, a bitno je naglasiti da se cvijeće umjereno zalijeva. Najčešća je pogreška pretjerano zalijevanje - svi se boje da će zemlja biti suha, ali dok god je ona vlažna ne treba iznova zalijevati jer tada biljka pati i polako propada, kažu na ovom OPG-u.

"Od rijetkog i neobičnog cvijeća koje imamo u proizvodnji naveo bi Bugenviliju i Brugmansiu (Anđeoska truba) koju rijetko tko ima u proizvodnji kod nas u Hrvatskoj", kaže Hrvoje.

Najbolji predstavnici županije

Redovito su svake godine na manifestaciji "100% zagorsko" koju organizira Krapinsko-zagorska županija u Rijeci i Zagrebu, a 2016. godine su po prvi put bili na manifestaciji Kupujmo hrvatsko u Zagrebu. 2014. godine su sudjelovali u prvoj Večernjakovoj akciji za izbor najboljeg OPG-a u Hrvatskoj Zlata vrijedan gdje su predstavljali Krapinsko-zagorsku županiju.

Uzgoj voća, povrća i božićnih drvca

U radu OPG-a sudjeluje njih čak šest. Osim cvijeća proizvode i sezonsko povrće (rajčica, paprika, krastavci), voće (breskve, nektarine, jabuke) te božićna drvca. Uzgoj cvijeća je vrlo lijep, ali i zahtjevan posao kao i svi drugi poslovi u poljoprivredi, kažu Tomuradovi.


Fotoprilog


Tagovi

Viktorija Tomurad Josip Tomurad Hrvoje Tomurad Pelargonije Kadifice Salvije Petunije Staklenik Profesionalne plastenike Sezonskog cvijeca Egzoticnog cvijeca Vrsti zacina Trajnica Bugenviliju Krapinsko- zagorska zupanija Sezonsko povrce Voc


Autorica

Jelena Hendić

Više [+]

Jelena je magistar novinarstva sa višegodišnjim iskustvom. Njezin moto je: Novinarstvo nije posao, već način i stil života!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!