Otkrijte kada i kako brati mišjakinju, njenu kulinarsku primjenu, nutritivne vrijednosti i savjete za čuvanje svježih listova
Obična mišjakinja (lat. Stellaria media) jedna mi je od najdražih samoniklih biljaka. Izgleda vrlo nježno i prostire se poput tepiha, a istovremeno je vrlo otporna i zdrava. Mlada biljka je jestiva, a najbolje od svega je to što raste u jesen, čim zahladi i ima dovoljno vlage. Najbujnija je od oktobra do aprila, posebno na vlažnim i sjenovitim mjestima. Ovoj s fotografije, čini se, odgovara balkon koji gleda prema zapadu.
Za blagih zima može se brati čak i ispod laganog snijega, samo se tada obnavlja sporije. Ne odgovaraju joj visoke temperature koje je sprže. No, čak i tada, osušena, poslužit će kao malč u vrtu.
No, vratimo se njenoj kulinarskoj upotrebi. Mladi izdanci i listovi odlični su sirovi u salati, smoothieju ili kao dodatak sendvičima. Može se dodati u juhe, variva, omlete i sl. Okusom podsjeća na mladi špinat.
Lično je koristim svježu, pomiješanu sa zelenom ili kupus salatom te u gustim juhama i varivima kada ju dodam na samom kraju kako bi zadržala što više vitamina.
Mišjakinja je vrlo hranjiva i ljekovita te se koristi i u narodnoj medicini za liječenje svrbeža i osipa kože te plućne bolesti. Budući da sadrži visok udio željeza, preporuča se i kod anemije.
Sadrži vitamin C koji je posebno važan u zimskim mjesecima te vitamine A, E i B skupine.
Od minerala ima željeza, 8-10 mg na 100 g svježe biljke, što je više od špinata. Željezo iz mišjakinje dobro se apsorbira zahvaljujući vitaminu C, koji pojačava njegovu iskoristivost. Zbog toga je izvrstan izbor kod blage anemije, slabosti i iscrpljenosti. Osim toga, u značajnim količinama sadrži i kalcij, magnezij, kalij te folnu kiselinu.
Mišjakinja se bere od jeseni do proljeća, dok su listići još mladi, svijetlozeleni i sočni. Najbolja je prije cvatnje, tada je najmekša i najukusnija. Ako raste u tegli poput moje, možete je brati redovno, čim naraste 5 do 10 cm. Ispod pazušaka će rasti novi izbojci koje ćete moći nastaviti brati.
Bere se rukom ili škarama, a režu se samo gornji, mekani dijelovi stabljike.
Druga berba: Evo 5 vrsta samoniklog bilja čije lišće beremo u jesen
Nemojte je čupati s korijenom, kako bi se obnovila i potjerala nove izbojke. Naravno, berite je na čistim i nezagađenim površinama.
Mišjakinja u frižideru može trajati 3 do 5 dana, ovisno o njenoj svježini tokom branja. Nemojte je prati prije čuvanja, nego tek stavite u kesu ili posudu, a onda operite prije samog korištenja.
Možete je i vrlo kratko blanširati, minuta je dovoljna te zamrznuti. Također se može osušiti na suhom i prozračnom mjestu i koristiti kao čaj ili dodatak jelima, poput svježe.
Ako je koristite kao čaj koji prema narodnoj medicini djeluje blago detoksikacijski, smiruje upale i pomaže kod probavnih tegoba, prelijte jednu kašoku s 2 dcl kipuće vode te ostavite 10 minuta.
Tagovi
Autorica