Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlje šparoge
  • 03.03.2019. 09:30

Kuke: Jeste spremni za sezonu čuvarica zdravlja?

Kuke su prepoznate kao diuretik, pospješuju rad jetre i bubrega, preporučaju  se onima koji boluju od gihta i reume, imaju lagana purgurativna svojstva, pomažu u borbi protiv anemije, zbog manjeg udjela  ugljikohidrata preporučaju se u prehrani dijabetičara pa su zbog svega toga jako tražene.

Foto: Wikipedia/Bracodbkdd
  • 11.173
  • 594
  • 0

Hercegovina kao i svaka regija živne za lijepog vremena. Puno je šetača, ali velik dio onih koji šetaju prirodom u proljeće  imaju isti cilj – ubrati što više kuka. Kuka (bljušt, Tamus communis lat.) je ona koja najavljuje proljeće. Kuke se beru od sredine ožujka do sredine travnja, ali zapravo o vremenu ovisi hoće li se nekad javiti kasnije ili ranije. Kuke su prirodne i čiste jer ih ne uzgaja čovjek, pa ih i ne kvari ničim. Ime najvjerojatnije mogu zahvaliti svom kukastom izgledu. Za one koji ne znaju, riječ je o samoniklom jestivom bilju.

Najčešće se nalaze u krajevima livada (ne u blatu), uz suhozid i draču. To je biljka penjačica i izdanci rastu ovijajući se i penjući se uz draču. Pojedini izdanci narastu u visinu do 1-2 m, a neke su "prizemnice" visine do 50-ak cm. Debljina je do 10 mm. Jestivi dio je onaj mekši dio koji se nalazi pri vrhu (20-ak cm) koji se ujedno i bere.  

Hercegovci zanju da su kuke zdrave

Svi u Hercegovini znaju da su kuke zdrave. Kuke ili divlje šparoge su kalorijski siromašna, ali nutritivno bogata namirnica jer u 100 g imaju oko 20 kalorija dok su pune  ljekovitih i djelotvornih tvari poput aspaagina, arginina, jantarne  kiseline, tirozina, imaju  tragove holina, bogate su vitaminima A, B, C i folnom kiselinom kao i mineralima: kalijem, kalcijem, magnezijem, fosforom, željezom, cinkom i bakrom.

Važno je istaći kako kuke ne sadrže masnoće i kolesterol, ali  sadrže glutation,  jedan od najjačih antioksidansa koji ima antikancerogena svojstva. Glutation je važan  za imunološki sustav te je najjači saveznik u čišćenju organizma. Također jača stjenke krvnih žila i kapilara te ih štiti od oštećenja.

Jako tražene zbog zdravlja

Kuke su prepoznate kao diuretik, pospješuju rad jetre i bubrega, preporučaju  se onima koji boluju od gihta i reume, imaju lagana purgurativna svojstva, pomažu u borbi protiv anemije, zbog manjeg udjela  ugljikohidrata preporučaju se u prehrani dijabetičara pa su zbog svega toga jako tražene.

Na čapljinskoj veletržnici kuke već dvadeset godina prodaje Marijo Đogatović koji nam je i rekao sve informacije o sezoni  kuka, a na upit o cijeni odgovorio je: "Kad tek počne sezona, cijena kuka je 2,5 KM po vezici u kojoj bude oko 250 g, ali poslije cijena padne na 1 KM. Velika je potražnja za kukama i nikad nisam imao problema prodati ih. Kod nas je takva situacija, iako se u Metkoviću  kuke ipak prodaju po boljim cijenama."

Kuke - gastronomska delicija i velik potencijal

U Hrvatskoj, poglavito u Istri i Dubrovniku, velik značaj u turističkoj i gastronomskoj ponudi predsezone,  ima divlja šparoga ili po našem kuka. I Hercegovci su pošli tim putem pa sve više nude tradicionalna, jednostavna i zdrava jela od kuka. Kuke se jedu kuhane ili svježe. Imaju poseban gorkasti okus pa ih neki zbog tog ne vole, ali  ima i onih koji cijele godine jedva čekaju da sezona kuka počne pa da ih beru ili, ako se previše boje zmija koje se u proljeće bude, jedva čekaju da ih kupe.

Ako niste ljubitelj kuka, dobro razmislite još jednom jer sezona samo što nije počela.


Tagovi

Kuke Divlje šparoge Hercegovina Marijo Đogatović Čapljina Antioksidans Antikarcenogeno djelovanje


Autorica

Adriana Rajič

Više [+]

Adriana je profesorica hrvatskog jezika u srednjoj školi. Iako je odrasla i živi u gradu, u duši je dijete sa sela.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !