Pretraga tekstova
Ako je bosiljak za pobrati, poberite ga i osušite, zamrznite, napravite pesto, ulje. Ili ga jednostavno presadite u veću saksiju pa na prozorsku dasku.
Bosiljak kojeg držite na balkonu ili zaštićenom mjestu u bašči lako ćete sačuvati za zimu. Ali napravite to što prije jer bi od magle i preniskih temperatura mogao uvenuti i potamniti.
Možete ga sačuvati u nekoliko oblika.
Poberite bosiljak skupa sa stapkom. Malo ga usitnite i raširite u tankom sloju na podlogu (tacnu, tepsiju) na koju ste stavili krpu ili papirnatu salvetu. Ostavite u hladovini na prozračnom mjestu. Okrećite ga nekoliko puta. Kada je potpuno suh, možete ga još usitniti ili u listićima spremiti u staklenu posudu.
Bosiljak možete nasjeckati i staviti u vrećicu ili plastičnu posudu pa u zamrzivač. Možete ga usitnjenog staviti u posude za led te tako zamrznuti. Kad vam treba, izvadite kockicu i ubacite u jelo.
Ovo je talijanski umak od bosiljka, bijelog luka, pinjola, parmezana i maslinovog ulja. Ako nemate pinjola, možete ih zamijeniti drugim orašastim plodovima ili sjemenkama suncokreta, bundeve i slično. Naravno, možete ubaciti i druge začinsko bilje.
Treba vam 3 do 4 šalice listića bosiljka, 3 čena bijelog luka, 100 g parmezana, 20 g pinjola, 1 do 1,5 dcl maslinovog ulja i kašičica soli.
Za pripremu možete koristiti mužar (avan) ili blender. Ako koristite mužar, prvo izgnječite bosiljak sa soli, pinjolima i bijelim lukom. Dodajte parmezan i dolijevajte ulje koliko je potrebno. Ako koristite blender, izmiksajte prvo bosiljak, sol, bijeli luk i pinjole, dodajte parmezan i maslinovo ulje dok se ne poveže.
Potreban vam je stručak bosiljka, 2 decilitira maslinovog ulja i malo soli.
Bosiljku otrgnite listove i stavite ga u zakipjelu vodu koju ste posolili. Neka kuha 2 minute. Pripremite posudu s hladnom vodom u koju ste stavili led te u nju ubacite vrele listove bosiljka. Neka u toj vodi stoji jednu minutu.
Izvadite ga, ocijedite i stavite u blender s uljem. Izmiksajte i prelijte u bocu. Držite u frižideru.
Ako ste odlučili imati svježi bosiljak tijekom cijele zime, presadite ga u veću posudu, sa novom zemljom. Možete koristiti kupovnu organsku zemlju pomiješanju sa zemljom sa krtičnjaka.
Bosiljak držite u prostoriji u kojoj nije prehladno i na prozoru gdje će biljka imati najmanje 5 sati sunčeve svjetlosti. Neka ne bude na propuhu Bosiljak ima plitak korijen pa ga je potrebno često zalijevati. Ne činite to hladnom vodom jer ćete ga tako šokirati. Neka voda bude sobne temperature. Jednom mjesečno ga možete pođubriti s malo organskog gnojiva.
Režite vrhove bosiljka, a on će puštati izbojke sa strane.
Foto: Maja Celing Celić
Tagovi
Sušeni bosiljak Bosiljak zimi Zamrznuti bosiljak Pesto od bosiljka Ulje od bosiljka Bosiljak u stanu
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)
Milan Tutić
prije 7 godina
Moja žena ga suši i dobro je i tako.