Pretraga tekstova
Ruže su kraljice cvijetnjaka, ali da bi na proljeće ponovo zablistale u punom sjaju, potrebno ih je pravilno pripremiti za period mirovanja.
Upravo sada, početkom oktobra, pravi je trenutak da se posvetimo ružama. Prva i najvažnija mjera je prihrana. U ovom periodu preporučuje se dodavanje kalija i fosfora, jer oni ne potiču rast zelene mase, već jačaju korijen i povećavaju otpornost ruže na hladnoću.
Uz mineralna đubriva, obavezno dodajte i organsku prihranu - stajnjak, kompost ili organomineralno đubrivo. Tako ćete poboljšati strukturu zemljišta i osigurati postepeno otpuštanje hraniva tokom zime.
Prije ulaska u zimu, ruža mora biti uredna i zdrava. To znači da:
Na ovaj način smanjujemo mogućnost širenja bolesti i štetočina koje bi mogle prezimiti na biljci.
Ukoliko primijetite simptome bolesti, naročito pepelnicu, obavezno uradite tretman nekim fungicidom. Ako ste tokom ljeta uočili lisne uši ili druge štetočine, sada je vrijeme da primijenite odgovarajući insekticid. Važno je da ruža uđe u zimu čista i zdrava.
Još jedna bitna mjera jeste nagrtanje zemlje oko žile. To radimo početkom novembra, kada zahladi. Preko možete staviti sloj komposta, piljevine, suhog lišća ili čak malo slame. Time dodatno čuvamo korijen od smrzavanja.
Kod ruža stablašica ili onih osjetljivijih, poželjno je cijelu biljku zaštititi agrotekstilom ili jutanim vrećama.
Krizanteme - cvijet jeseni koji je prebrodio nepovoljnu godinu
Ako ružu pravilno pripremimo za zimu, ona će u proljeće krenuti sa snažnim izdancima, zdravim lišćem i obilnim cvjetanjem. Umjesto da troši energiju na oporavak od oštećenja, odmah će pokazati svoju punu ljepotu.
Ukratko, prihranite, očistite, zaštitite i nagrnite ruže. Tako će vas u narednoj godini dočekati zdrave i spremne da ponovo budu ukras vašeg vrta.
Tagovi
Ruže Dodavanje kalija i fosfora Higijena biljke Bolesti i štetočine Priprema tla Zaštita korijena
Autor
Više [+]
Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povrća, plastenička i organska proizvodnja.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!