Pretraga tekstova
Najveći neprijatelj je niska temperatura. U područjima sa oštrom zimom potrebno ih je unijeti u zatvoren prostor kako bi ih zaštitili od izmrzavanja.
Pelargonije su višegodišnje biljke i mogu bez problema da ostanu napolju u toplijim područjima. U slučaju da ih uzgajamo u uslovima gdje su zime hladne moramo ih skloniti u zatvoren prostor kako bi spriječili njihovo izmrzavanje i propadanje.
Najveći neprijatelj je temperatura ispod 0ºC, ali ne treba zanemariti hladne padavine, kišu i snijeg. Sada je pravo vrijeme da ih unesemo i sačuvamo do sljedećeg proljeća.
Prije nego što ih stavimo na stalno zimsko mjesto, biljke je potrebno očistiti od suhih dijelova. Sve što je uvenulo i oštećeno se uklanja, kao i cvjetne grane.
Sada ne dodajemo đubrivo, jer bi izrasli prirasti bili slabi i izduženi zbog nedostatka toplote i sunca.
Kako bi spriječili pojavu bolesti obavlja se tretiranje sredstvima na bazi bakra ili prirodnim preparatima na bazi bijelog ulja.
Za toplija područja posude sa biljkama je potrebno ostaviti na zaklonjena mjesta gdje će biti zaštićene od hladnog vjetra i gdje nije sjena. Prekrijte ih agroplatnom, ali obezbijedite da ne dodiruje biljke. Povremeno ih zalijte.
U hladnim područjima ih treba držati u prostoru koji ima dosta svjetlosti. Temperatura treba da je 12ºC, a maksimalno do 18ºC. Minimalna temperatura na kojoj ih možemo čuvati je do 5ºC. Ne odgovara im da su blizu izvora toplote, radijatora, grijalice ili šporeta. Povremeno ih zalijte. Poželjno je da je supstrat manje vlažan. U suprotnom se mogu osušiti.
Tagovi
Pelargonije Čuvanje cvijeća Priprema pelargonija za zimu Zimovanje pelrgonija Kada unijeti pelargonije
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 2 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano