Ušli smo u proljeće, doba kada kreće vegetacija mnogih biljnih vrsta, pa i maslačka koji obiluje vitaminima i mineralima. Kada ga je najbolje brati te na šta pripaziti kod berbe?
Maslačak (Taraxacum officinale) je jedna od najpoznatijih samoniklih biljaka koja raste gotovo svuda - na livadama, uz puteve, u vrtovima i na neobrađenim površinama. Iako se često smatra korovom, njegova nutritivna i ljekovita vrijednost su izuzetno značajne.
Njegov list je najbolje je brati u rano proljeće, prije nego što biljka procvjeta, jer su tada najnježniji i najmanje gorki. Idealno vrijeme za branje je mart, april i početak maja, ovisno o klimi i nadmorskoj visini. Može se brati i kasnije tokom godine, ali će listovi biti gorči zbog povećane koncentracije laktukopikrina.
Birajte čista staništa odnosno berite listove ove biljke daleko od prometnih puteva, industrijskih zona i tretiranih površina kako biste izbjegli zagađenje pesticidima i teškim metalima.
Ovog proljeća nemoj zaobići koprivu i maslačak - ljekoviti su od korjena pa do svog vrha!
Za salate i svježu upotrebu birajte mlade, svijetlozelene listove, dok su oni stariji pogodniji za kuhanje ili sušenje.
Najbolje ih je brati rano ujutro kada su puni sokova.
Svježe listove možete čuvati u frižideru i nekoliko dana.
List maslačka je bogat vitaminima A, C i K, kao i mineralima poput kalija i željeza. Može se koristiti u salatama, varivima, čajevima i smoothiejima. Ako su previše gorki, listove možete kratko blanširati u vrućoj vodi ili ih pomiješati s blagim sastojcima poput jabuke, limunovog soka ili meda.
Povezana biljna vrsta
Engleski naziv: Dandelion | Latinski naziv: Taraxacum officinale Wiggers (sin. Leontodon taraxacum L.)
Maslačak je višegodišnja biljka visine 15 – 20 (25) cm. Korijen je vretenast i skraćuje se na kraju vegetacijske sezone. Stabljika je uspravna, šuplja i s bijelim mliječnim sokom.... Više [+]Tagovi
Autorica