Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvijet maslačka
  • 07.04.2025. 07:30

Hljeba i maslačka: Kakvog mu je okusa cvijet?

Nekako zaziremo od jedenja cvijeća jer ne znamo šta očekivati od njegovog okusa. Osim toga, bojimo se da se u njemu krije prašina koju nećemo moći oprati ili pak razne bubice.

Hljeba i maslačka: Kakvog mu je okusa cvijet?
Foto: Maja Celing Celić
  • 182
  • 14
  • 1

Maslačak je u rano proljeće namirnica broj jedan ljubitelja samoniklog bilja. Njegovi listovi sadrže vitamine A, B2, B6, C, D kao i natrij, kalcij, fosfor, željezo i kalij. Beru se dok su mladi, dok maslačak ne procvjeta, ali samo zato jer stariji imaju nešto gorči okus.

Njegovi pupovi se konzerviraju kao kapari, a cvijet koristi za takozvani med.

Blagi, slatkasti okus meda

Većina zna da se i cvjetovi jedu, no malo ko to i radi. Nekako zaziremo od jedenja cvijeća jer ne znamo što očekivati od njegovog okusa. Osim toga, bojimo se da se u njemu krije prašina koju nećemo moći oprati ili razne bubice.

maslačak
Maslačak koji raste u hladovini manje je gorak

No, puno je više benefita da se bacite na žute glavice jer su, kao prvo, finog, blagog, slatkastog okusa meda. Aromatičan je, a ako je nešto stariji ili pak raste direktno na suncu, može biti gorkast. Ta se gorčina smanjuje ako ga koristite u salati, prženjem ili kuhanjem. No, garantirano, najfiniji je svježi, odmah s livade.

Kada je najbolje brati listove maslačka?

Možete ga nabrati i jesti za doručak ili večeru kao što biste, primjerice, rotkvicu, mladi luk ili kakvo drugo svježe povrće. Staviti ga na sendvič ili umiješati u saltu.

Također, umiješan u smjesu za palačinke, on se može pohati ili pak dodati kajgani. No, prava je šteta termički ga obraditi.

Potiče rad jetre

Cvijet, kao i list, sadrži brojne hranjive i ljekovite tvari. Bogat je antioksidansima kao što su luteolin i kvercetin čijom se konzumacijom mogu smanjiti upale u tijelu.

U narodnoj je medicini poznat kao biljka koja potiče rad jetre i pomaže u eliminaciji toksina iz organizma. U slučaju da je cvijet gorak, potaknut će lučenje probavnih sokova i poboljšati apsorpciju hranjivih tvari i doprinjeti zdravlju crijeva.

Cvijet možete osušiti za čaj ili razne salate.


Tagovi

Cvijet maslačka Okus cvijeta Okus meda Aromatičan


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)