Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pasja ruža
  • 14.09.2025. 10:30

Divlji šipurak je crveno zlato šuma: Po kojoj cijeni se otkupljuje?

Divlji šipurak je prava vitaminska bomba, a ove godine i odlična prilika za zaradu! Otkup je počeo

Divlji šipurak je crveno zlato šuma: Po kojoj cijeni se otkupljuje?
Foto: Jasmin Hodžić
60
0
0

Divlji šipurak, Rosa canina, poznat i kao pasja ruža, spada među najrasprostranjenije i najcjenjenije divlje plodove na našim prostorima. Njegovi crveni plodovi su prava vitaminska bomba, a ove godine donose i priliku za dobru zaradu.

Ova otporna biljka raste gotovo svuda: na osunčanim rubovima šuma, po livadama i pašnjacima, uz puteve, živice i potoke na nadmorskim visinama od 200 do 1.200 metara. Najkvalitetniji plodovi nalaze se na planinskim padinama i suhim, osunčanim mjestima.

Vrijeme sazrijevanja i berbe

Plodovi divljeg šipurka sazrijevaju od septembra do sredine oktobra, zavisno od lokacije i nadmorske visine.
Berba se obavlja po suhom i sunčanom vremenu, kada bobice postanu intenzivno crvene i lako se odvajaju od grane.

šipurak
Divlji šipurak je mnogo više od ljekovite biljke (Foto:Shutterstock/Iva Vagnerova)

Spada među najbogatije prirodne izvore vitamina C – u 100 g svježih plodova ima ga čak do 800 mg, što je i do 10 puta više nego u limunu.

Osim toga, sadrži vitamine A, E, K i B-kompleksa, potom minerale - kalij, kalcij, magnezij, željezo, kao i snažne flavonoide i karotenoide, a njegova vlakna su povoljna za probavu. Zbog ovog bogatstva nutrijenata, proizvodi od šipurka cijenjeni su u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.

Ljekovita svojstva

Plodovi divljeg šipurka stoljećima se koriste u narodnoj medicini. Naučno je potvrđeno da jačaju imunitet i štite od prehlade i gripe, djeluju protuupalno i ublažavaju bolove u zglobovima, poboljšavaju rad bubrega i mokraćnih puteva, potpomažu detoksikaciju organizma te čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova.

Plodovi se rijetko jedu sirovi, već se najčešće prerađuju. Tako se od njega priprema čaj bogat vitaminom. Pekmez i džem su tradicionalni proizvodi koji čuvaju nutritivnu vrijednost.

Divlji šipurak za najslađu marmeladu

Sirupi od šipurka su odlični za jačanje otpornosti, a i sokovi i likeri su sve popularniji na tržištu. Sušeni plodovi koriste se tokom cijele godine.

Aktivan otkup

Otkup divljeg šipurka je već počeo i potražnja je ogromna. Trenutna cijena je 3 KM po kilogramu, a otkup će trajati do kraja oktobra.

Savjet beračima je da biraju potpuno zrele i zdrave plodove za najbolju cijenu. Količina ubrana tokom dana zavisi od iskustva berača, lokacije i gustoće šipurka te terena (ravnica ili planina).

U prosjeku, iskusan berač može ubrati od 20 do 40 kilograma dnevno, dok početnici obično sakupe 10 do 15 kg. Ako uzmemo prosjek od 30 kg dnevno i otkupnu cijenu 3 KM, to znači da jedan berač može zaraditi i do 90 KM dnevno.

Kontakt za otkup: 062/751-759

Divlji šipurak je mnogo više od ljekovite biljke - ove godine predstavlja i vrijedan izvor zarade. S obzirom na veliku potražnju, pravi je trenutak da iskoristite sezonu i krenete u berbu.


Tagovi

Divlji šipurak Otkup Pasja ruža Berba Ljekovito bilje


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povrća, plastenička i organska proizvodnja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #priroda Priroda je nešto posebno! Da li to bila planina,rijeka treba je iskoristiti na najbolji način. Upravo tako građani Brčko distrikta koriste rijeku Savu. Uživanje na Savi,vožnja čamcem. Ko kaže da Brčko nema svoje ljepote.... Više [+]