Divlji šipurak je prava vitaminska bomba, a ove godine i odlična prilika za zaradu! Otkup je počeo
Divlji šipurak, Rosa canina, poznat i kao pasja ruža, spada među najrasprostranjenije i najcjenjenije divlje plodove na našim prostorima. Njegovi crveni plodovi su prava vitaminska bomba, a ove godine donose i priliku za dobru zaradu.
Ova otporna biljka raste gotovo svuda: na osunčanim rubovima šuma, po livadama i pašnjacima, uz puteve, živice i potoke na nadmorskim visinama od 200 do 1.200 metara. Najkvalitetniji plodovi nalaze se na planinskim padinama i suhim, osunčanim mjestima.
Plodovi divljeg šipurka sazrijevaju od septembra do sredine oktobra, zavisno od lokacije i nadmorske visine.
Berba se obavlja po suhom i sunčanom vremenu, kada bobice postanu intenzivno crvene i lako se odvajaju od grane.
Spada među najbogatije prirodne izvore vitamina C – u 100 g svježih plodova ima ga čak do 800 mg, što je i do 10 puta više nego u limunu.
Osim toga, sadrži vitamine A, E, K i B-kompleksa, potom minerale - kalij, kalcij, magnezij, željezo, kao i snažne flavonoide i karotenoide, a njegova vlakna su povoljna za probavu. Zbog ovog bogatstva nutrijenata, proizvodi od šipurka cijenjeni su u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.
Plodovi divljeg šipurka stoljećima se koriste u narodnoj medicini. Naučno je potvrđeno da jačaju imunitet i štite od prehlade i gripe, djeluju protuupalno i ublažavaju bolove u zglobovima, poboljšavaju rad bubrega i mokraćnih puteva, potpomažu detoksikaciju organizma te čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova.
Plodovi se rijetko jedu sirovi, već se najčešće prerađuju. Tako se od njega priprema čaj bogat vitaminom. Pekmez i džem su tradicionalni proizvodi koji čuvaju nutritivnu vrijednost.
Sirupi od šipurka su odlični za jačanje otpornosti, a i sokovi i likeri su sve popularniji na tržištu. Sušeni plodovi koriste se tokom cijele godine.
Otkup divljeg šipurka je već počeo i potražnja je ogromna. Trenutna cijena je 3 KM po kilogramu, a otkup će trajati do kraja oktobra.
Savjet beračima je da biraju potpuno zrele i zdrave plodove za najbolju cijenu. Količina ubrana tokom dana zavisi od iskustva berača, lokacije i gustoće šipurka te terena (ravnica ili planina).
U prosjeku, iskusan berač može ubrati od 20 do 40 kilograma dnevno, dok početnici obično sakupe 10 do 15 kg. Ako uzmemo prosjek od 30 kg dnevno i otkupnu cijenu 3 KM, to znači da jedan berač može zaraditi i do 90 KM dnevno.
Kontakt za otkup: 062/751-759
Divlji šipurak je mnogo više od ljekovite biljke - ove godine predstavlja i vrijedan izvor zarade. S obzirom na veliku potražnju, pravi je trenutak da iskoristite sezonu i krenete u berbu.
Tagovi
Autor