Kroz projekte EU4agri i EU4agri-Recovery, Goran Pejčinović i Julijan Komšić iz Kiseljaka, nabavili su vrijednu opremu koja će podići kvalitetu njihove proizvodnje.
Dvojica proizvođača iz Kiseljaka korisnici su sredstava EU fondova, koji su u proteklom periodu realizirani kroz projekte EU4agri i EU4agri-Recovery. Kako smo već pisali više od 2.000 korisnika iz svih dijelova BiH unaprijedilo je, ili će tek unaprijediti, svoje biznise zahvaljujući podršci Evropske unije, ukupne vrijednosti 20 miliona eura.
Vlasnik Vinarije "Pejčinović" iz Kiseljaka, je putem start up projekta dobio sredstva za nabavku opreme i modernizaciju vinarije. Iako mali, sa 700 zasađenih loza, na 600 metara nadmorske visine, planovi su ozbiljni, pa su odlučili iskoristiti ispruženu ruku EU fondova kako bi unaprijedili svoju proizvodnju.
"Oprema koju sam imao bila je dosta primitivna, ova koju sam sada dobio, svrstava me među modernije vinarije u BiH. Investicija je bila oko 52.000 KM", kaže Goran Pejčinović pojasnivši da je nabavio inox bačve sa duplom stijenkom, sistem za kontroliranu fermentaciju, hidropresu, muljaču velikog kapaciteta za odvajanje peteljke te jednu "nespecifičnu stvar".
"To je agrometeorološka stanica sa softverom za praćenje bolesti u vinogradu, koja meni u realnom vremenu javlja kakvo je stanje, kada se i u kojem postotku pojavljuje potencijal za jednu od mnogih zaraznih bolesti i omogućuje da smanjim upotrebu zaštitnih sredstava na minimum", dodao je ovaj vinogradar.
Iskustva koja nosi sa sobom su pozitivna i korisnicima nekih budućih prilika savjetuje da se "drže svih detalja i ništa ne prepuštaju slučaju, jer je vrlo bitno da se sve uradi onako kako se traži pozivom".
Prije tri godine u ozbiljniju proizvodnju sajdera (cidera), pića sa niskim procentom alkohola i jakom aromom, krenuo je Julijan Komšić, vlasnik firme "Bohorina" iz Kiseljaka. Nastaje prirodnim putem od plodova starih sorti jabuka iz netretiranih voćnjaka, jer, kako navode, samo takvi plodovi daju čisti sok, bez dodataka šećera i kiselina, umjetnih aroma i bojila, vode i konzervansa.
Za svoje piće ističu da se priprema već u voćnjaku stoga je odabir sorti jabuka ključan za vrhunski sajder. Na njihovom imanju je voćnjak starih sorti: zelenike, ljepotice, kalatuše i lederice, na 5 dunuma zemlje.
"Projekat nam je dosta pomogao, odnosno, tek će pomoći jer završavamo nabavku opreme. Pomoći će nam u prerađivačkim kapacitetima i podizanju kvalitete krajnjeg proizvoda", rekao je Komšić, dodavši kako će moći diversificirati proizvodnju na više pakovanja, opcija i vrsta te značajno podići kvalitet prerade.
Po dobru ovcu, kiseljak i zdravu pogaču ide se u srce Bosne i Hercegovine
Maksimalna sredstva koja su se mogla dobiti putem javnog poziva na koji su aplicirali bio je 80.000 KM, a oni su, kako navodi, 10 posto ispod toga aplicirali "od čega je 95 posto sama oprema, mašine i proizvodnja, a pet posto konsultanske usluge kako bi sve mogli pravilno instalirati i koristiti".
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica