Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 14.08.2021. 08:00

Čekate natječaj za tip operacije 6.1.1. odnosno 6.3.1.? Nacrti su u javnom savjetovanju

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je i u javno savjetovanje pustilo nacrte natječaja za potpore mladim poljoprivrednicima i razvoju malih gospodarstava.

Foto: Depositphotos/vladteodor95
  • 7.413
  • 731
  • 0

Nacrti natječaja za provedbu tipa operacije 6.1.1 "Potpora mladim poljoprivrednicima" i 6.3.1 "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava" iz Programa ruralnog razvoja u javnom su savjetovanju. 

Kako je objavilo Ministarstvo poljoprivrede, vezano uz 6.1.1., svrha je dodjela potpore mladim poljoprivrednicima koji postaju nositelj/odgovorna osoba poljoprivrednog gospodarstva za početak poslovanja. Sredstva javne potpore osigurana su iz Instrumenta Europske unije za oporavak radi potpore oporavku nakon krize uzrokovane bolešću COVID-19 (EURI). 

Prihvatljivi korisnici su stariji od 18 i mlađi od 40 godina (dan prije navršavanja 41 godine starosti) na dan podnošenja zahtjeva za potporu koji posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, najkasnije kod podnošenja konačnog zahtjeva za isplatu, ali ne kasnije od 24 mjeseca od dana sklapanja Ugovora o financiranju.

Mladi poljoprivrednik je nositelj/odgovorna osoba u:

  • obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu ili
  • obrtu registriranom za obavljanje poljoprivredne djelatnosti ili
  • trgovačkom društvu kojem je poljoprivreda glavna djelatnost upisana u Registru poslovnih subjekata koji se vodi pri Državnom zavodu za statistiku (isključujući trgovačka društva čiji su osnivači i vlasnici javnopravna tijela) isključivo ako je vlasnik najmanje 50% temeljnog kapitala u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu, kod konačne isplate potpore i najmanje tri godine nakon konačne isplate potpore.

Savjetovanje pronađite ovdje

Ukupan iznos raspoloživih sredstava je 152.563.412 kuna, a visina javne potpore 50.000 EUR/20.000 EUR u protuvrijednosti u kunama.

Kada je riječ o 6.3.1., svrha Natječaja je pomoći malim poljoprivrednim gospodarstvima u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održivom razvoju, uključenje članova gospodarstva u rad na poljoprivrednom gospodarstvu i zaradu dovoljno prihoda za dostojanstven život za ostanak na ruralnom području čime se pridonosi smanjenju nezaposlenosti na ruralnom području. 

Korisnici su poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednika organizacijskog oblika:

  • samoopskrbno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo
  • obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo
  • obrt kojem je poljoprivreda pretežita djelatnost upisana u obrtnom registru
  • trgovačko društvo kojem je poljoprivreda glavna djelatnost upisana u Registru poslovnih subjekata koji se vodi pri Državnom zavodu za statistiku (isključujući trgovačka društva čiji su osnivači i vlasnici javnopravna tijela)
  • zadruga registrirana za obavljanje  poljoprivredne djelatnosti.

Pritom ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva od 2.000 EUR do 7.999 EUR, koja moraju biti u rangu mikro ili malog poduzeća.

Savjetovanje pronađite ovdje.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava je 112.500.000 kuna, a visina javne potpore od 15.000 EUR u protuvrijednosti u kunama

Savjetovanja su otvorena do: 31. kolovoza 2021.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Mjera 6 Ruralni razvoj Javno savjetovanje Mladi poljoprivrednici Mali poljoprivrednici


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]