Osjetljive biljne vrste zaostaju u porstu, manja je rodnost i lošiji kvalitet plodova. Šta možemo učiniti da spriječimo ovu pojavu?
Zakiseljavanje zemljišta može biti veliki problem u poljoprivrednoj proizvodnji. Prisustvo jona hidrogena i aluminija rezultira kiselom reakcijom. Posljedica toga je da biljke lošije usvajaju neophodne mikro i makroelemente i da se toksične materije u zemlji lakše rastvaraju.
U ovakvoj sredini većina usjeva daje niže prinose, lošijeg kvaliteta. Zbog toga je važno obratiti veliku pažnju na pH reakciju, izbor vrste koju uzgajamo i đubriva koja koristimo.
Neke vrste su izuzetno osjetljive. To možete primijetiti po tome što zaostaju u porastu, pokazuju znakove nedostatka određenih hraniva, čak i kada ih ima dovoljno u zemljištu. Češće se dešava pojava biljnih bolesti ili napad određenih štetočina.
Najviše na povećanje kiselosti reaguju: kukuruz, pšenica, ječam, uljana repica, repa, djeteline, lucerka, pasulj, soja. Njima pogoduje optimalna ph reakcija između 6 i 7. Zob i raž su manje osjetljive i dobro rastu kada se vrijednost kreće između 5 i 6,5. Kulture koje mogu da rastu sa reakcijom ispod pet su heljda i duhan.
Mnogo je faktora koji dovode do nastanka ovog problema. Jedna od razloga je previše padavina ili preveliko zalijevanje. Veće količine vode ispiraju hranjive materije u dublje slojeve.
Dodaje se nezreo stajnjak ili kompost. Za prihranu se koristi previše i često mineralnih đubriva. Previše se koriste azotna đubriva. Za malč se koriste četinari, njihove iglice ili piljevina.
Jedan od načina sprečavanja je da koristimo zrela organska đubriva, potpuno prerađen stajnjak i kompost. Za malč koristite slamu, sijeno, opale listove bjelogoričnih vrsta drveća. Upotreba pepela kao đubriva u bašti blago smanjuje kiselost.
Sa njegovim količinama ne treba pretjerivati kako ne bismo izazvali kontraefekat. Previše đubriva od peradi može imati isto djelovanje. Dozirajte đubriva bogatih azotom u proljeće i fazi intenzivnog rasta biljaka. Ne pretjerujte sa zalijevanjem.
Regulacija kiselosti se obavlja kalcifikacijom, odnosno dodavanjem krečnjaka. U slučaju da želite iskoristiti kiselo zemljište možete uzgjati borovnice, kiselice, hortenziju, brusnice.
Tagovi
Autorica