Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 26.01.2023. 09:00

Veliko interesovanje za srpsku organsku hranu- naučite nove tehnike prodaje

Peter Bruner, stručnjak za marketing i prodaju SIPPO-a, napominje da nema više starih tehnika prodaje, poput dugačkih pisama i i-mejlova, poziva ili prodaje "od vrata do vrata" jer niko više nema vremena za duge sastanke i analize

Foto: Depositphotos/Wavebreakmedia
  • 224
  • 67
  • 0

Vrednost izvoza organske hrane iz Srbije skočila je čak 30 puta, sa dva miliona evra u 2012. godini na 60 miliona evra u pandemijskoj 2021.

"Kada bi se ceo sektor organske proizvodnje Srbije uporedio sa funkcionisanjem preduzeća, bez preterivanja bi se moglo reći da je domaća organska proizvodnja uspešna startap kompanija srpskog agrara i da po brzini rasta može da se uporedi sa IT sektorom", ističe rukovodilac Službe za organsku proizvodnju Privredne komore Srbije Dimitrije Ivanović.

Interesovanje za srpske organske proizvode u svetu raste. O tome svedoči i oko 400 unapred zakazanih poslovnih sastanaka domaćih proizvođača sa potencijalnim ino-partnerima na predstojećem Međunarodnom specijalizovanom sajmu organske hrane "BIOFACH" 2023, koji će se održati u nemačkom gradu Nirnbergu od 14. do 17. februara.

Srpske firme na sajmovima hrane u svetu: Ko će sve probati naše proizvode?

Na njemu će učestvovati 12 srpskih kompanija u organizaciji PKS i Razvojne agencije Srbije, a u saradnji sa Švajcarskim programom za promociju izvoza (SIPPO) i Nacionalnom asocijacijom za organsku proizvodnju "Serbia organica".

Naučite da "pičujete"

Peter Bruner, stručnjak za marketing i prodaju SIPPO-a, napominje da nema više starih tehnika prodaje, poput dugačkih pisama i i-mejlova, poziva ili prodaje "od vrata do vrata" jer niko više nema vremena za duge sastanke i analize i zato je važno naučiti privrednike kako kreirati kratke poruke za potencijalne klijente.

"Pičing (pitch - predstavljanje) mora biti kratak, od dve sekunde do najduže pet minuta. Čak i video od jednog minut je već predug", objašnjava Bruner.

Vrednost tržišta organskih proizvoda iznosila je 2020. godine u svetu oko 126 milijardi evra. U svetu je 1999. godine bilo oko 200.000 proizvođača organske hrane dok je ta cifra pre dve godine iznosila 3,4 miliona. Srbija beleži cifru od 7.000 proizvođača organske hrane, kažu u Službi za organsku proizvodnju Privredne komore Srbije.


Tagovi

Organska proizvodnja Organska hrana Privredna komora Srbije Dimitrije Ivanović Peter Bruner


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...