Ljuske jaja idealan su izvor kalcijuma, elementa od kojeg biljke postaju jače i od kojeg, u velikoj mjeri, zavisi kvalitet budućeg ploda.
Iako je mnogima "teško" sakupljati ljuske od jaja tokom jeseni i zime, posao se isplati kada počne sadnja paradajza. To je biljka koja troši mnogo hranjivih materija iz zemljišta tokom vegetacije, a kalcijum, koji se nalazi u izobilju u ljuskama jaja, neophodan je za jače ćelijske zidove, odnosno, bolju otpornost biljaka.
Pomaže i protiv truleži ploda koja se često pojavljuje, a od koje plodovi gube na vrijednosti.
Ljuske je najvažnije dobro usitniti i staviti u rupe za sadnju u zemljištu na koje se prethodno bacilo mineralno ili organsko, peletirano, đubrivo. Potom slijedi frezanje i pravljenje rupa za sadnju. Pošto paradajz voli dublju sadnju, rupa može da bude nekoliko centimetara dublja od dubine stiropora, u kojoj se biljka nalazila prije sadnje.
Dovoljno je pola šake ljuski po rupi, u koju se potom doda malo zemlje i stavi sadnica, koja se prethodno natopila u vodi pomiješanoj s čajem od kamilice ili s vodom u kojoj su bili listovi salate, gaveza i koprive. Smjesa ovih biljaka daće sadnici zamah za početni rast jer sadrže dosta azota, naročito kopriva i gavez, a kamilica je idealna za dezinfekciju korijena i zemljišta.
Ako ostane ljuski od jaja, mogu da se pospu oko biljaka. Jeste da će se sporije razlagati nego da su u zemlji, ali će spriječiti puževe u bašti ili plasteniku da oštete mlade biljke.
Paradajz je biljka kojoj treba dosta hranjiva tako da se, poslije sadnje, stabljike mogu folijarno prskati sredstvima koja u sebi sadrže aminokiseline koje će aktivirati zemljište, kao i sredstva za zaštitu od plamenjače.
Plastenik pun, ali plodovi mali? Provjerite jeste li uradili ovo na vrijeme!
Desetak dana nakon sadnje poželjno je da se krene i s folijarnom ishranom sa sredstvima na bazi kalcijuma jer je on potreban i prije, ne samo tokom cvjetanja.
Naravno, ne smije se zaboraviti da se biljke, nakon sadnje, dobro zaliju ili da im se voda doda sistemom za navodnjavanje.
Fotoprilog
Tagovi
Autor