Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište organskih proizvoda
  • 03.06.2015. 12:40

Njemačka vlada potiče organsku poljoprivredu!

Njemačka je gladna organskih proizvoda. No, unatoč dobrim tržišnim uvjetima i teškom marketingu, organski poljoprivrednici ne ubiru svoj udio u novonastalom trendu i nisu u nekoj prednosti. Zašto je to tako?

Foto: depositphotos.com,
  • 1.402
  • 220
  • 0

Njemačka je gladna organskih proizvoda. No, unatoč dobrim tržišnim uvjetima i teškom marketingu, organski poljoprivrednici ne ubiru svoj udio u novonastalom trendu i nisu u nekoj prednosti, a to je nešto što ministar poljoprivrede Christian Schmidt namjerava promijeniti, izvještava EurActiv.

Između 2010. i 2013. godine, njemačko tržište organske hrane poraslo je za jednu četvrtinu, do gotovo 8 milijardi €. Ipak, prelazak na organsku kultivaciju i dalje je težak proces za poljoprivrednike. I dok su prihodi od organskih proizvoda na godišnjoj razini narasli za 5 do 9% od 2011., površina pod organskom proizvodnjom povećala se za samo 1 do 3%.

Ministar poljoprivrede Christian Schmidt se nada da će upravo on to promijeniti. "Želimo planirati rast koji omogućuje domaćim proizvođačima da od ovog booma eko proizvodnje zaista prosperiraju", izjavio je 19. svibnja u Berlinu. Ekološka proizvodnja treba ojačati, rekao je, uz pomoć buduće strategije organskog uzgoja.

Ako rast u organskom sektoru ostane na istoj razini, tek će 2077. Njemačka ostvariti svoj cilj - a to je 20% obradivih površina pod organskom proizvodnjom.

Schmidtovo Ministarstvo se nada da će pojedinosti programa razraditi zajedno s predstavnicima iz industrije organske hrane, i uz angažman njemačkih država, relevantnih udruga i akademske zajednice. Istraživanja Federalne agencije za okoliš su pokazala da konvencionalna poljoprivreda uzrokuje ogromnu štetu okolišu u Njemačkoj, pa je prijelaz na organski uzgoj i stroža regulacija hitno potrebna, kako smatraju mnogi. Na taj način, Njemačka, koja je najveće tržište organskih proizvoda u Europi, iskoristit će svoju ključnu ulogu, rekao je Schmidt.

Više podrške i motivacije za mlade poljoprivrednike

Savez proizvođača organske hrane (BÖLW) naglašava potrebu za djelovanjem, posebno u području motivacije poljoprivrednih tvrtki za prelazak na organski uzgoj. "Mlađi poljoprivrednici moraju dobiti jasniju ideju o tome što organski uzgoj uopće znači", rekao je predsjednik BÖLW-a Felix Prinz zu Löwenstein. "Mnogi poljoprivrednici još uvijek imaju predrasude vezane za organski uzgoj", objasnio je on.

Kako obrazovanje i konzultantski resursi mogu više pomoći poljoprivrednicima, jedno je od pitanja kojim se bave na Thünen institutu, koji pomaže njemačkoj vladi u razvijanju akcijskih planova. "Kvalitetnija edukacija jedan je od važnih ciljeva koji bi dali dodatni poticaj za jačanje opskrbe organske potražnje", rekao je istraživač s Thünena, Jürn Sanders. U isto vrijeme, marketing i lanac dodane vrijednosti treba ojačati, a treba proširiti i dalje razvijati pozitivne zakonske regulative.

Treba se usredotočiti na dosljednost strogih provjera proizvodnje i načina rada na farmama. Kao Schmidt, i mnogi stručnjaci vjeruju da nacrt Komisije, u kojem se planira uvođenje dodatnih graničnih vrijednosti za organsku hranu, usporava razvoj organskog uzgoja, a posebno manjih tvrtki.

Ali zakoni EU su određeni negdje između mišljenja Komisije i njemačkog Ministarstva poljoprivrede. U reformi Regulacije organske poljoprivrede, Komisija se fokusira na postavljanje novih granica. No, prije nešto više od tjedan dana, Schmidt je zaustavio odgovarajuće izmjene u Vijeću EU ministara.

"Provjere graničnih vrijednosti pesticida ne mogu biti jedini pristup organskoj proizvodnji", rekao je on.

Porasla cijena zakupa

U međuvremenu, regionalni političari i farmeri žale se na velike prepreke i legalne barijere u prijelazu na ekološki osviještenu poljoprivredu. U mnogim dijelovima Njemačke, kupnja, kao i troškovi leasinga za poljoprivredno zemljište postala je privilegija za bogate. Oni koji su za zemlju zainteresirani dolaze izvan poljoprivrednog sektora. Statistike pokazuju da se gradnja i infrastrukturni projekti provode na štetu poljoprivrednog zemljišta.

U Njemačkoj se 80 hektara poljoprivrednog zemljišta izgubi svaki dan.

Osim toga, širenje bioplinskih postrojenja koje financira Vlada pojelo je veliki dio onoga što se uzgaja u tom području u posljednjih nekoliko godina.

"U istočnim državama, cijena zakupa je povećana s 122 eura po hektaru na 169 eura", naglasio je Schmidt na predstavljanju izvješća. Njemačka vlada se nada kako će to uspjeti obuzdati, ali konkretnih rješenja nema.

"No, strahovi su i dalje prisutni, posebno kod mljekara i eko poljoprivrednika koji se sve teže nose s visokim cijenama zakupa. Mogle bi proći godine dok se ne postavi neka razumna cijena", požalio se ministar poljoprivrede Niedersachsena, Christian Meyer. U međuvremenu, EU je pokrenula ambiciozan plan za zeleni uzgoj. Oko 30% sredstava iskoristit će se za zelena plaćanja, koja će poljoprivrednicima služiti kao motivacija za poduzimanje dodatnih mjera zaštite okoliša. No, to neće riješiti sve probleme poljoprivrednika. Ako cijene zemljišta i dalje budu rasle, većina dodatnog novca će ići zakupcima, a time bi cijela ova namjera bila ništa drugo nego promašena.

Foto: depositphotos.com, @bitpics


Tagovi

Njemačka Strategija organskog uzgoja Industrija organske hrane Potražnja Eko tržište Christian Schmidt Ministarstvo poljoprivrede Legalne barijere Zakup Okoliš Zelena plaćanja BÖLW Felix Prinz zu Löwenstein Jürn Sanders Zakoni Stroge pr


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."