Pretraga tekstova
Laserski sustav fokusiran je na zaštitu okoliša jer eliminira potrebu za naljepnicama. Radi na principu depigmentacije kore plodova te im na bilo koji način ne šteti.
Ekološka proizvodnja je u stalnoj ekspanziji, o tome vam svakodnevno pišemo. Svaki dan saznajemo nešto novo - kako se to radi u svijetu, koji su noviteti i čekamo idući nivo.
Naravno, nije lako pratiti korak sa zapadnim svijetom koji ima razvijenu tehnologiju, a i povijest ekološke proizvodnje. Sjetimo se samo Danske koja je uspostavila kontrolu ekoloških standarda još 1987. godine.
Danska rekorder u eko proizvodnji i spremna za globalni uspjeh
Daleko smo mi od te zemlje koja je na evropskom vrhu po pitanju ekološke proizvodnje. Kod nas je tržište neuređeno, certifikat za organsku proizvodnju je skup, prodaje se svašta.
Luka Obradović: U BiH svako može za neki proizvod reći da je organski i prodavati ga kao takav
Ali, ne vrijedi kukati, valja raditi. A inovacije koje dolaze iz svijeta mogu samo biti podstrek da se ustraje u ekološkoj proizvodnji jer njezino vrijeme za BiH tek dolazi.
Evo, u Nizozemskoj kompanija Bio Fresh koristi lasersko označavanje plodova pomoću lasera kompanije Laser Food, što je ekološki prihvatljivo. Naravno, radi se o povrću i voću koje ima čvršću koru kao što je eko bundeva, batat (slatki krompir), krastavci, kokos, mango, avokado, navodi freshplaza.
Proizvodi s laserskim oznakama za sada se prodaju u maloprodaji, ali se očekuje da će u skoroj budućnosti biti dostupni i u odabranim supermarketima u Njemačkoj i Danskoj.
Laserski sustav fokusiran je na zaštitu okoliša jer eliminira potrebu za naljepnicama pa se dobro se uklapa u ciljeve organskih kompanija kao što je Bio Fresh. Sustav je odobren za upotrebu u EU radi na principu depigmentacije kore plodova te im na bilo koji način ne šteti.
Foto: Youtube/Fresh Position
Tagovi
Označavanje voća Označavanje povrća Laserske oznake
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!