Pretraga tekstova
Kvasac je odličan pomoćnik u prihrani bilja jer potiče njihov rast. Ubrzat će cvjetanje i sazrijevanje ploda pa se često koristi kod uzgoja paradajza, paprike, krastavaca, tikvica i drugog plodovitog bilja, ali i cvijeća.
Temperaturna kolebanja, česte padavine, previsoke temperature nikako ne idu na ruku biljkama, a onda i povrtarima ove godine. Kako bi se izborile sa različitim bolestima, najvažnije je dobro ih nahraniti i podići im imunitet.
Kvasac je odličan pomoćnik u prihrani bilja jer potiče njihov rast. Ishrana bilja kvascem je učinkovita u svim fazama razvoja, iako je najbolje primjeniti ga prilikom sadnje jer jača korijenov sistem. Također, ubrzat će cvjetanje i sazrijevanje ploda pa se često koristi kod uzgoja paradajza, paprike, krastavaca, tikvica i drugog plodovitog bilja, ali i cvijeća.
Kvasac sadrži mnoštvo minerala, a za istaknuti su dušik i fosfor, ali i enzima što u tlu aktivira djelovanje dobrih bakterija.
Postupak pripreme: 1 kg svježeg kvasca i 3-4 žlice šećera razmutite u 1 l tople vode ili mlijeka. Pazite da voda nije pretopla jer će uništiti gljivice. Ostavite da smjesa nabuja (oko 2 sata). Tada razrijedite sa 50 litara vode.
U slučaju da koristite suhi kvasac, 10 grama kvasca i nekoliko žlica vode razrijedite u 10 litara tople vode. Ostavite da nabuja te razrijedite u 50 litara vode.
Plamenjača krastavca može uništiti sav rod, spriječite ju prirodnim pripravcima
Tijekom proljeća i ljeta ovo đubrivo koristite svakih 15 dana. Tijekom jeseni i zime (u plasteniku ili kod sobnog cvijeća), koristite svakih mjesec dana.
Treba imati na umu da tlo zalijevano ovom otopinom gubi značajnu količinu kalcija i kalija pa s vremena na vrijeme dodajte ove minerale u tlo, a što možete učiniti pepelom od drveta.
Svaki puta napravite svježu količinu ovog đubriva.
Tagovi
Kvasac u vrtu Đubrivo od kvasca Prirodno gnojivo Omjer Priprema Kvasac
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!