Sezona jagoda je u punom jeku. Sve što proizvede na imanju Damir Pećanac i proda - na kućnom pragu i štandu u gradu.
Prnjavorčanin Damir Pećanac od 2018. godine bavi se uzgojem jagoda, a u njegovim zasadima dominiraju sorte džoli, aprika, maja i kleri.
"Ove godine prinos kasni sigurno nekih 15 do 20 dana. U ovo doba, ranijih godina, bio je kraj berbe, a ove se to pomjerilo", ističe Pećanac koji u svojim zasadima dnevno ubere oko 40 kilograma
Prva faza radova oko jagoda počinje još u avgustu. Prije sadnje, Damir priprema zemlju i plastenika, potom ide oranje, frezanje, priprema za navodnjavanje jer sadnja i kreće u istom mjesecu. "Prošle godine smo imali vrućine u avgustu i visoke temperature, tako da se dio osušio i ponovo smo neke sadili. Imali smo dodatno ulaganje", navodi ovaj proizvođač.
Prvi plastenik imao je na površini od 100 kvadrata, a vrlo brzo je proširio svoju proizvodnju. Danas jagode uzgaja na jednom dunumu i 300 kvadrata pod plastenicima.
"To su četiri plastenika dužine po 40 metara. Za ova četiri plastenika sve su jagode od naših sadnica, dok sam prve sadnice uzimao iz Srbije", priča, te dodaje da su pokušavali raditi i na otvorenom, ali bez plastenika se ne može opstati u ovom poslu.
Prema riječima Damira, česte vremenske neprilike dovode u pitanje proizvodnju pod otvorenim nebom. Prošle godine nepogode su mu napravile veliku štetu, srećom berba je bila završena.
"Na dva plastenika najlon je bio uništen i nije bilo moguće koristiti ih, a jedan najlon za našu dužinu košta oko 650 maraka", govori Pećanac, koji zajedno sa suprugom vodi brigu o zasadima.
Sve što se proizvede na imanju Pećanac se proda, ali ove godine cijena je nešto viša - 12 maraka za kilogram, kao i u marketima.
"Uklapamo se u svoju računicu. Prošle je bila 10 maraka, ove godine je skuplja proizvodnja tako da smo morali i mi povećati. Ne možemo ići ispod, jer onda ne bi mogli proizvoditi", govori Damir, te dodaje da sve plasiraju na području Prnjavora.
Sretan je da može ponuditi dobru i kvalitetnu jagodu svojim sugrađanima, priča nam, kazavši kako nema potrebe da ide u druge sredine. Svaki dan je i kod robne kuće u Prnjavoru, gdje svi mogu da kupe jagode, kao i na kućnom pragu.
Paprene cijene! Zašto su trešnje i jagode skuplje nego ikad?
"Znaju ovi moji gdje sam ja. Sve sam prodao sve prošle godine. Za ovu još ne znam, manje je nekako i naroda, kupaca, ne znam šta bih vam rekao. Valjda će biti dobro. Prošle godine za sat, sat i po kada izađem kod prnjavorske robne kuće sve ode. Sada ostajem i duže da bih prodao sve", ističe i ne krije zadovoljstvo što oni koji prvi put vide jagodu iz njegovog plastenika misle da je tretirana.
Prodaja će, navodi, trajati do kraja maja, najduže, jer su plodovi nešto kasnije stigli ove godine.
Damir je zaposlen u jednom prnjavorskom preduzeću, tako da je supruga svaki dan uz jagode.
"Kada je berba, tu smo nas dvoje, a priskoče nam i komšije u berbi i sadnji, kada mogu. Radimo sve organski, bez bilo kakve hemije, zato su naše jagode sočne i krupne. Svake godine mijenjamo lokacije radi boljeg prinosa i kvaliteta. Pokušavali smo i drugu godinu na istom mjestu, ali bude slabiji rod i kvalitet, nešto joj nedostaje", ističe ovaj poljoprivredni proizvođač.
Tagovi
Autor