Sada valja sačuvati barem malo postojeće vlage u tlu i popraviti njegovu strukturu. Više je načina kako to učiniti, a ako posijete faceliju, stvar ste riješili jednim potezom
Druga polovina jula idealno je vrijeme za pripremu gredica za jesenju sjetvu. Najveći razlog je sačuvati barem malo postojeće vlage u tlu, tim više što nas očekuje daljnja suša. Također, potrebno je popraviti strukturu tla na vrijeme, ali i izbjeći obradu u zadnji čas, kada je zemlja pretvrda i nepovoljna za razvoj sjemena i presadnica.
Kako bi sačuvali vlagu, najvažnije je ne prekopavati duboko, dovoljno je prorahliti tlo 5 do 10 cm, motikom ili vilama. Ako je zbijeno i pretvrdo, dobro ga zalijte i pričekajte dan, dva te onda krenite s obradom.
Dodajte organsku tvar kao što je kompost (idealno je 2-3kg/m2), biljni ostaci i zreo stajnjak (najmanje 3-4 sedmice prije sjetve, posebno kod osjetljivih kultura kao što su salata, špinat i sl.). Nježno ih ukopajte u gornji sloj, a kako bi tlo bolje zadržalo vlagu, možete dodati lišće, biougljen ili kokosova vlakna. Rubove gredica blago utisnite kako se zemlja ne bi rasipala.
Malčiranje prazne površine jedan je od ključnih faktora u zadržavanju vlage, zaštite tla od isušivanja i erozije kod jakih ljetnih pljuskova, a pritom sprječava rast korova te potiče mikrobiološku aktivnost na površini, što će biti iznimno važno kod klijanja i nicanja sjemena. Na malč možete razvući agrotekstil ili mrežu što će dodatno očuvati vlagu i stvoriti sjenu te doprinijeti razvoju korisnih mikroorganizama.
Ako posijete faceliju, dobit ćete sve navedeno u jednom - zeleni pokrov ćete već krajem avgusta moći ukopati u zemlju.
Naime, ova biljka ako ima dovoljno vlage niče za 5 do 7 dana, a u 3 do 5 sedmica naraste 30-60 cm visine. Već se tada može ukopati u tlo kao zelena gnojidba.
Iako dobro podnosi sušu, dobro će joj doći zalijevanje tla prije sjetve. Sije se plitko, na 1-2 cm dubine, a možete ju posijati u redove ili omaške pa blago pograbljati.
Dakle, u julu je posijte na gredice koje nećete koristiti do septembra. Do kraja avgusta ćete je moći pokositi ili usitniti. Idealan trenutak za zelenu gnojidbu je tik prije cvatnje, kada se pojave pupovi. Naime, tada ima najviše zelene mase i hranjivih tvari. Još uvijek je mlada, meke stabljike pa se brže razgrađuje u tlu. Budući da je medonosna biljka i oprašivači je obožavaju, možete dio gredice prepustiti njima.
Poslije košnje je možete samo ostaviti na površini ili je nakon što se prosušila dan, dva, plitko ukopati u tlo.
Nakon sedmicu, dvije možete krenuti sa sjetvom ili sadnjom. Tlo će biti rahlije, bogatije humusom i s više mikroorganizama.
Jeste već krenuli u pripremu gredica za jesensku sjetvu? Kako vi to radite? Podijelite svoja iskustva u komentaru ispod teksta.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica