Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 02.03.2019. 11:00

Kako organskoj hrani olakšati put do građana i javnih ustanova?

Iako je u poslednjih šest godina površina na kojoj se gaji organska hrana u Srbiji udvostručena, a broj organskih farmera kod nas veći šest puta, organska hrana je i dalje nedostupna većini stanovnika naše zemlje, a naročito mališanima za koje je veoma važno da se zdravo hrane. Nameće se pitanje šta uraditi da bismo organskoj hrani olakšali put do što više građana?

Foto: Ljiljana Milovanović
  • 141
  • 12
  • 0

Pošto organski proizvodi teško nalaze put do vrtića, škola, bolnica i domova zbog sistema nabavki javnih ustanova koji u prvi plan stavlja najnižu cenu i tako onemogućava unapređenje kvaliteta ishrane dece, starih, bolesnih i ostalih građana, usklađivanje s praksom razvijenih zemalja koje se sve češće odlučuju za organske proizvode, jedna je od devet preporuka za unapređenje organske proizvodnje koje su predstavljene ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću.

Kako prenosi porta eKapija preporuke su rezultat decembarske kampanje "Mesec organske hrane". Organski proizvođači, kao i svi građani zainteresovani za hranu proizvedenu bez upotrebe mineralnih đubriva, pesticida i genetski modifikovanih organizama, ukazali su na neophodne izmene regulative i praksi u organskoj proizvodnji. 

Kako kopriva beli luk i lekovito bilje mogu pomoći u bio bašti?!

Sistem subvencija prilagoditi potrebama organske proizvodnje

Prema saopštenju NALED-a, koji je pored Agro klastera Srbije i Republičkog sekretarijata za javne politike, jedan od nosilaca projekta među ključnim preporukama našla se inicijativa da se poljoprivrednim gazdinstvima omogući da sirovo organsko voće i povrće koriste za viši stepen prerade (sokovi, džemovi) i da tu hranu mogu samostalno da stavljaju u promet. Takođe, važno je da se sistem subvencija prilagodi posebnim potrebama organske proizvodnje, kao i da se domaći standardi usklade s evropskim da bi proizvođači bez dodatnih prepreka mogli da izvoze na tržište EU.

Izvoz organskih proizvoda od 2012. do danas povećan šest puta

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović je kako prenosi Dnevnik, naglasio da je unapređenje uslova za organsku proizvodnju prioritet resornog ministarstva, dodavši da je u toku izrada novog zakon koji će predvideti poseban sistem subvencija. Nedimović je naglasio da je izvoz organske hrane u poslednjih 7 godina povećan više od 6 puta odnosno sa 3,7 miliona na 23 miliona evra (2.718.140.000 dinara). On je dodao da je cilj ministarstva da se olakša ulazak u organsku proizvodnju zbog čega su nam važne dobijene preporuke.

Zoran Ristanović: Nudim zemlju mladima koji žele da proizvode organsku hranu

Janić: Produžiti rokove za zakup državnih parcela

Predsednik Upravnog odbora Agro klastera Miloš Janjić kaže da ulazak u organsku proizvodnju podrazumeva prolazak kroz proces konverzije zemljišta koji traje do tri godine. Zbog toga je potrebno produžiti rokove za zakup državnih parcela. Praksu refundacije troškova kontrole i sertifikacije koje pokriva država bi trebalo zameniti sistemom isplate na osnovu predračuna i omogućiti proizvođačima da mogu da koriste sredstva za zaštitu bilja koja su u upotrebi u Evropskoj uniji. Janić napominje da je takođe, važna izrada modela programa po kojem bi i lokalne samouprave mogle da u većem obimu podrže proizvođače.

Prepreke u propisima kočnica bržeg razvoja organske proizvodnje

Prema podacima NALED-a, u poslednjih 6 godina, površina na kojoj se gaji organska hrana u Srbiji je udvostručena, na 13.400 hektara, dok je broj proizvođača povećan više od 6 puta, sa 1.061 na 6.153. S druge strane, samo 0,4% obradivih površina upotrebljava se za organsku proizvodnju što je višestruko manje nego kod naših suseda u Evropskoj uniji (Austrija 21,3%, Hrvatska 6,1%, Bugarska 3,2%), a razlog za to su prepreke u propisima i nedovoljna podrška.

Izvor: eKapija, Dnevnik.rs


Tagovi

Organska hrana Organska proizvodnja Ministarstvo poljoprivrede Branislav Nedimović NALED Miloš Janjić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D