Pretraga tekstova
Kako bi ograničio štetu, Martin Schlereth je morao angažirati dodatne radnike te uložiti u elektronske plašitelje ptica. Ipak, borba protiv vrana zahtijeva stalnu prisutnost i popravke na sustavu
Za ekološkog poljoprivrednika Martina Schleretha iz Unterpleichfelda kraj Würzburga u Bavarskoj, sistem kap po kap ključan je kako bi dobio ravnomjerne i pravilne mrkve. No, njegova polja suočena su s neobičnim neprijateljem, jatima vrana, koje redovito oštećuju crijeva za navodnjavanje. Zbog toga cijela polja povremeno ostaju bez vode, piše Agrarheute.
Kako bi ograničio štetu, Schlereth je morao angažirati dodatne radnike te uložiti u elektronske plašitelje ptica. Ipak, borba protiv vrana zahtijeva stalnu prisutnost i popravke na sistemu.
Tehnologija navodnjavanja kap po kap troši i do 50 posto manje vode u poređenju s klasičnim sistemom prskanja, što je velika prednost u jednoj od najsušnijih regija Bavarske. No, ona sa sobom nosi i brojne izazove, crijeva se moraju polagati ručno, međusobno spajati, štititi i redovito popravljati.
Ekološka proizvodnja zahtijeva i posebne metode uklanjanja korova. Umjesto hemijskih sredstava, Schlereth i njegovi radnici korov uklanjaju ručno tupim noževima kako ne bi oštetili crijeva. Pokušao je čak i lasersku tehnologiju za uništavanje korova, no ona je prepoznala crijeva kao korov i spalila ih, što je dovelo do dodatnih gubitaka.
Kvalitet mrkve na tržištu strogo je definiran: mora biti ravna, glatka i težiti između 100 i 120 grama. Samo uz stalno i ravnomjerno snabdijevanje vodom moguće je postići takve rezultate. Ako tokom uzgoja dođe do naglog rasta i pucanja ploda, mrkva postaje neupotrebljiva za prodaju.
One mrkve koje ne zadovoljavaju standarde, Schlereth koristi za proizvodnju sokova. Zahvaljujući pažljivoj njezi i povoljnim vremenskim uvjetima, njegova porodica tokom gotovo cijele godine snabdijeva bavarske supermarkete ekološkim mrkvama.
Uprkos kritikama vezanim uz korištenje podzemnih voda, Schlereth smatra da domaća proizvodnja mrkve igra ključnu ulogu u regionalnom snabdijevanju hranom i sigurnosti hrane. "Naša je zadaća osigurati kvalitetne proizvode lokalnog porijekla, a održiva tehnologija navodnjavanja omogućuje nam upravo to", zaključuje poljoprivrednik.
Tagovi
Ekološka proizvodnja Navodnjavanje Kap po kap Bavarska Mrkva na tržištu
Autor
Više [+]
Diplomirani novinar, biciklist, hedonist (ne nužno tim redom). Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnim tiskanim medijima, a posljednjih nekoliko godina radio je kao glavni urednik dvotjednog časopisa za poljoprivredu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Fotografija pod nazivom "Pozdrav suncu", selo Mrčevci Bosna i Hercegovina #RuralFoto #životinje
Đurađ Davidović
prije 2 tjedna
Divno! Ćurke i zalazak sunca u Lijevče polju. Divno! Ćurke i zalazak sunca u Lijevče polju.