Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastika
  • 21.09.2018. 08:00

Kako da budete ekološki odgovoran baštovan?

Nema domaćinstva koje svakodnevno ne baci bar neki plastičan predmet u smeće. Iako važe za velike ljubitelje prirode, tome doprinose i baštovani, čije su plastične saksije odradile svoj vek u dvorištu. One završe na deponiji i tu ostaju čak 1.000 godina!

Foto: Magdalena Nenković
  • 1.050
  • 78
  • 0

Nema sumnje da su ljubitelji cveća posvećeni prirodi i estetici, ali svaka plastična saksija iz njihovog dvorišta kad-tad završi na deponiji. Tamo ostaju mnogo godina dok se ne razgradi. A bezbroj ih potrošimo svakog proleća kad donesemo nove biljke iz rasadnika.

Kako da postanete ekološki odgovoran ljubitelj cveća? Odgovor je jednostavan. Zaboravite na plastične posude i saksije za cveće i ne unosite ih u svoja prelepa dvorišta. Onda se nameće pitanje, šta je alternativa? Postoji nekoliko rešenja kako da narednim generacijama ne ostavite planetu zagađenu plastikom.

Cigla, beton, drvo i ostali bezopasni materijali

Jedna od načina je da sami pravite saksije, recimo od cigle. Mogućnost da se oštete takve priručne saksije su minimalne. Ako i dođe do toga, taj materijal će se daleko lakše i brže stopiti sa prirodom i neće je zatrovati. Druga mogućnost je da pravite betonske saksije. To je dugotrajan materijal, koji će vremenom možda da počne da se kruni. Ali zasigurno trajaće dugo, a lako se prave. Malter se oblikuje u posudi oblika koji želite i posle nekoliko dana sušenja imate saksiju koju možete da premeštate po dvorištu, baš kao i svaku drugu.

Drvo je takođe dobra solucija. Da li će to biti stari panj koji ćete izdubiti i napraviti praktičnu saksiju ili ćete od dasaka i uz pomoć malo mašte i truda dobiti posudu za cveće koja neće sutra zagađivati prirodu. Keramičke posude takođe nemojte bacati, već ih pretvorite i saksije, jer ovaj materijal nije na crnoj listi zagađivača. Takav primer našli smo  u jednom selu kod Gornjeg Milanovca gde su baštovani stari lonac za kuvanje kupusa pretvorili u saksiju za cveće.  

Biorazgradive saksije - jeftine i ekološke

Trend u svetu je da se u dvorištima koriste saksije od papira. Deluje pomalo nemoguće i neodrživo. Ali, ukoliko ste baštovan koji gaji samo sezonsko cveće, ove saksije mogu da završe posao. Prave se od biljke pod nazivom slonova trava. Jeftine su i za jednu plastičnu možete da se kupi bar pet ekoloških. Ova saksija se lepo kompostira u prirodi, jer su napravljene od prirodnih vlakana i materijala, koji se u potpunosti razlažu u prirodi. Posle nekog vremena u bašti, ali i na deponiji, nema ni traga od nje.

Pored izuzetno važnih ekoloških prednosti olakšani su i baštovanski radovi. Biljka ne trpi šok od presađivanja i ne dolazi do oštećenja korenovog sistema. Budući da su lake i izdržljive, ove saksije su dobrodošla alternativa običnim plastičnim posudama koje smo navikli da koristimo. Papiru treba tek od dve do šest nedelja da se razgradi. I ne brinite - biorazgadive saksije izdržaće sezonu u dvorištu.

Stiropor i staklo najgora varijanta

Prilikom izbora materijala za saksije imajte na umu i ovo. Stiropor se uopšte ne razlaže. Zato nikako nemojte koristiti stiroporske saksije. Čak i ako koristite stare konzerve ili plastične flaše, niste na dobrom putu. Aluminijumu je potrebno između 80 i 200 godina da se razgradi, plastičnoj kesi 240 godina, a flaši i do 1.000 godina. Iako je reciklaža stakla veoma jednostavna i sprovodi se topljenjem, ta ambalaža se baca. Staklu, inače, treba nekoliko miliona godina da nestane, dok neki stručnjaci smatraju da ono nikada ne može da se raspadne. Stoga, ni staklene posude nisu poželjne u dvorištima.


Tagovi

Ekološke saksije Biorazgradive saksije Plastika Ekologija Baštovan Zagađenje prirode


Autorka

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, studije završila na Univerzitetu u Novom Sadu. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!