Stigao nam je upit čitateljice koja se požalila kako već nekoliko godina njene presadnice paradajza nakon presađivanja u vrt i intenzivnog porasta naglo uvenu. Stručnjak mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr. pojasnio je šta napraviti u tom slučaju.
U redakciju Agrokluba stigao je upit čitateljice Vesne koja je napisala kako u vrtu u kojem sadi ljetno povrće - paradajz, patlidžan, krastavac, paprika, tikvica i drugo, površine 100 kvadrata ima problem koji je iz godine u godinu sve naglašeniji.
"Javlja se s paradajzom, a od prošle godine i s patlidžanom. Nakon što presadnice koje sama uzgajam iz sjemena, dijelom kupljenog dijelom svog, posadim u vrt i kada već počnu dobro rasti, najedanput preko noći uvenu kao da ih je neko polio vrelom vodom", pojašnjava nam uz poslane fotografije (i naslovna, op.a.)
S ovim se bori unazad 10-ak godina, no uvijek je to bilo s 2-3 biljke, dok je lani pola presadnica propalo, neke i kad su već počele davati plodove. Kod paradajza, dodaje, biljka potpuno ugine, dok kod patlidžana ne, ali ima problema s rastom i stvaranjem plodova. U oba slučaja vidi se da je na nivou tla stabljika "bolesna".
"Koristim ekološko sjeme, organska gnojiva i ekološka sredstva za jačanje povrća i ne koristim nikakve druge hemijske preparate", nadodaje.
Pomislila je da je možda problem što sama ostavlja sjeme od prethodne godine, pa je odlučila svo koje je čuvala spaliti i ne koristiti više te ove kupiti sjeme otpornijih sorti.
"Ne znam šta napraviti s vrtom, odnosno postoji li neki preparat ili metoda kako da potencijalne viruse u zemlji riješim? Čitala sam da je jedino rješenje ne saditi na istoj površini nekoliko godina, a s obzirom da imam samo taj jedan vrt, ne znam bi li pomoglo da sadim u drugi dio u kojem inače sadim salatu i blitvu u jesenskom i zimskom razdoblju ili se virus kopanjem prenosi po cijelom vrtu?", pita.
Draga gospođo Vesna, ali i svi drugi koji se borite s ovim problemom, mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr., viši stručni savjetnik Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, nakon upita, a prema zaprimljenim fotografijama, sumnja na zeleno venuće paradajza.
"Mogući uzročnici su patogene gljivice u zemljištu Verticillium sp.", ističe.
Već kod uzgoja presadnica i kasnije nakon presađivanja biljaka na gredice preporučuje biološku zaštitu odnosno zalijevanje otopinom korisnih mikroorganizama, od kojih se neki koriste preventivno kao granulirani pripravci miješanjem u supstrat, a neki zalijevanjem biljaka već kod uzgoja presadnica i kasnije nakon presadnje povrća na gredice u vrt, kao na primjer Serenade Aso.
"Dobro je i najučinkovitije potapati sadni materijal u otopinu korisnih mikroorganizama prije sadnje", poručio je.
Sretno s vrtom ove godine!
Tagovi
Autorica