Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka proizvodnja
  • 24.09.2025. 16:00

Dodijeljene nagrade, ovo su najbolji EU ekološki proizvođači u 2025. godini

Ovogodišnji dobitnici EU nagrada za ekološku proizvodnju potvrđuju visoke standarde koje su postavili njihovi prethodnici, donoseći inovativne i održive projekte u evropski lanac ekološke vrijednosti, istaknuto je.

Dodijeljene nagrade, ovo su najbolji EU ekološki proizvođači u 2025. godini
Foto: Prtscr/Youtube
105
51
0

Četvrtu godinu zaredom dodijeljene su nagrade najboljim evropskim ekološkim proizvođačima. Riječ je, naravno, o četvrtom izdanju EU Organic Awards u sklopu Dana ekološke proizvodnje (EU Organic Day) koji se obilježava od 2021. godine.

Kroz šest kategorija, nagrađuje se sedam dobitnika s obzirom na to da se u sklopu izbora najboljeg poljoprivrednika dodjeljuje nagrada u ženskoj i muškoj konkurenciji. Slijede kategorije: Najbolja ekološka regija, najbolji ekološki grad, najbolje malo i srednje poduzeće za ekološku preradu hrane, najbolji mali dobavljač ekološke hrane i najbolji ekološki restoran/dostavljač hrane.

Šest kategorija, sedam nagrađenih

Tako je ove godine titutlu najbolje ekološke poljoprivrednice odnijela Albina Yasinskaya, ekološka farma Rozino, Plovdiv, Bugarska.

Na imanju Rozino, Albina vodi prvu bugarsku farmu s certifikatom za okolišno i društveno odgovorno upravljanje, uz potpuno zatvoren proizvodni ciklus. Farma proizvodi ekološko mlijeko, meso i sladoled, a djeluje prema principima permakulture i nulte otpada. Uz to potiče lokalno zapošljavanje i obrazovanje.

Albina se, ističu, profilirala kao nacionalna predvodnica koja pokazuje da transparentna i održiva poljoprivreda može biti uspješno primijenjena globalno.

U muškoj konkurenciji ovogodišnji pobjednik je Lieven Devreese, Het Polderveld, Knokke-Heist, Belgija.

Najbolji evropski ekološki poljoprivrednik vodi Het Polderveld, ekološku farmu blizu belgijsko-nizozemske granice. Snabdijeva porodice i jednu bolnicu, pokazujući kako poljoprivreda može hraniti ljude i zajednice.

Na farmi se zagovara pošteno plaćen rad i dobre plaće, mentalno zdravlje i direktni odnosi s potrošačima. Het Polderveld dokazuje da je poljoprivreda odnos između tla, poljoprivrednika i društva.

U kategoriji 2, kao najbolja ekološka regija/bio-distrikt, pobjedu je odnio Okrug Võru u Estoniji.

Na jugoistoku Estonije razvija se održiv lanac opskrbe ekološkom hranom. Do 2024. godine uspjeli su integrirati najmanje 20 posto ekološke hrane u sve škole i vrtiće.

Sporazum o ekološkoj proizvodnji u Võruu jača lokalno gospodarstvo, podržava ruralno poduzetništvo, stvara nova radna mjesta i podiže svijest o zdravoj prehrani.

Valpaços iz Portugala je ovogodišnji pobjednik u kategoriji 3 za najbolji ekološki grad.

Općina Valpaços na sjeveru Portugala broji preko 14.500 stanovnika i nacionalni je lider u ekološkoj poljoprivredi sa čak 516 certificiranih proizvođača. Posebno se ističe integracijom održivosti i edukacijom, uz podršku lokalne politike i suradnje institucija. Eko proizvodi Valpaçosa uključuju nagrađivana vina, maslinovo ulje, bademe, kestene i med.

U kategoriji 4 za najbolje ekološko malo ili srednje poduzeće u preradi hrane proglašena je pekara Joseph Brotmanufaktur GmbH, Burgschleinitz iz Austrije.

Joseph Brot, najveća svjetska zanatska pekara, sve proizvode izrađuje ručno. U saradnji s 24 mala gazdinstva uzgaja 14 rijetkih sorti žitarica, čuvajući bioraznolikost i regionalne ekosistemee. Kompanija zapošljava 84 radnika, od čega je više od polovine žena, te se u potpunosti temelji na održivosti i kratkim lancima snabdijevaja.

Radis&Bona eG, Regensburg iz Njemačka u kategoriji 5 proglašen je najboljim malim dobavljačem ekološke hrane.

Ova zadruga okuplja lokalne proizvođače i potrošače na jednom mjestu. Proizvodi se nabavljaju unutar 80 kilometara, a dobavljači učestvuju u određivanju cijena i mogu postati članovi zadruge. Trgovina radi na zelenoj energiji i koristi ambalažu bez otpada, stvarajući transparentan i održiv lokalni model.

U kategoriji 6, Najbolji ekološki restoran/usluga hrane je Peskesi, Heraklion, Kreta, Grčka.

Restoran Peskesi oživljava kulinarsku baštinu Krete s vlastitom regenerativnom farmom i biodinamičkim jelovnikom. Filozofija "od polja do stola i od stola do farme” ostvaruje se kroz 98 % lokalnih namirnica, edukativne događaje i pravedne trgovinske prakse.

Kako ističe Evropska komisija, eko poljoprivreda ključna je u izgradnji održivog prehrambenog sistema, a Unija podržava sektor kroz strateške planove Zajendičke poljoprivredne politike vrijedne 14,7 milijardi eura (2023.–2027.). Od 2018. broj ekoloških poljoprivrednika porastao je za 30 posto, a gotovo sve države članice imaju strategije razvoja ove proizvodnje. EU je danas drugo najveće tržište ekoloških proizvoda u svijetu,.

"Dobitnici EU nagrada za ekološku proizvodnju pokazuju kako ekološki pokret u Evropi spaja najviše standarde s ekonomskom otpornošću i društvenim angažmanom. Njihov rad dokazuje da ekološka proizvodnja ne samo da je održiva, nego i gradi zajednice i oblikuje budućnost“, istaknuo je Christophe Hansen, komesar za poljoprivredu i hranu.

Bavarski poljoprivrednik osmislio uređaj za skupljanje krompirovih zlatica

Søren Søndergaard iz Copa-Cogeca je naglasio kako su nagrade prilika za podjelu inspirativnih priča i postignuća evropskih ekoloških poljoprivrednika. "Ponosni smo što možemo podržati ovu inicijativu", istaknuo je.


Tagovi

Dan Ekološke proizvodnje Eko poljoprivreda Strateški planovi EU Organic Awards


Autor

Ivica Korman

Više [+]

Diplomirani novinar, biciklist, hedonist (ne nužno tim redom). Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnim tiskanim medijima, a posljednjih nekoliko godina radio je kao glavni urednik dvotjednog časopisa za poljoprivredu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]