Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlatne kapi
  • 12.11.2025. 09:00

Berba maslina pri kraju, ulje izvrsno: Saznali smo i ovogodišnje cijene

Ovogodišnja kvaliteta maslinovog ulja će, unatoč manjem prinosu, biti vrhunska! Berba se privodi kraju.

Berba maslina pri kraju, ulje izvrsno: Saznali smo i ovogodišnje cijene
Foto: I. Milas/D. Dujmović
92
44
0

U tijeku je berba maslina u Hercegovini. Prvi rezultati pokazuju da je ova godina donijela manji rod, ali i bolju kvalitetu u odnosu na prethodnu, a tome su doprinijeli vremenski uvjeti, kažu proizvođači. Cijena 1 litre maslinovog ulja prošle godine se kretala između 30 i 40 KM, a i ovu maslinarsku sezonu očekuje se gotovo ista cijena.

Više ulja nego lani

Školske sestre franjevke iz Bijelog polja kod Mostara imaju oko 15 hektara nasada maslina. Berba se trenutno obavlja na čak 3.500 stabala. Započeli su ju prije mjesec, a očekuju da će završiti za nekoliko dana.

"Uvjerena sam da će biti više ulja nego prošle godine, zato što su radmani veći. Nažalost prošle godine smo imali puno roda, a malo ulja, a ove je obratno manje roda - više ulja, tako da vjerujem da će biti puno bolja godina", kaže nam sestra Dajana Dujmović, iz samostana Školskih sestara franjevki.

Ulje od različitih sorti maslina daj izvanredan okus
Ulje od različitih sorti maslina daj izvanredan okus

Njihovo maslinovo poznato je po iznimnoj kvaliteti. Do sada su, kažu, za njega dobijali uglavnom zlatne plakete. Svaki dan, nakon berbe, masline voze na preradu.

"Prerada ide odmah tijekom noći jer nam je jako važna kvaliteta, tako da uvijek molimo uljare da prerada ide odmah čim dostavimo masline. Ali, evo nadamo se u skorijoj budućnosti da ćemo imati i našu vlastitu uljaru, budući da je nasad veliki bila bi nam jako potrebna", dodaje sestra Dajana.

Inače, svaka godina u maslinarstvu je drugačija, i nikad se ne zna kakva će biti iduća. O tome svjedoči i naša sugovornica koje je oko pet godina u maslinarstvu, do sada je kako navodi, svaka godina bila drugačija. "Priroda je takva, vi nikad ne znate što će vas dočekati, ja sam čak mislila ova će godina biti puno manja nego prošla, ali opet me je pozitivno iznenadilo, tako da predvidjeti to za nas ljude je to stvarno teško."

maslinik
Berba na čak 3500 stabala maslina

U njihovom je masliniku posađeno nekoliko sorti - istarska bjelica, oblica, čempresino, pendolino, askolana ternera, jedan dio frantoja, te je samim tim i okus ulja drugačiji, poseban kažu. A što se tiče kvalitete, o tome će odlučiti stručne osobe i analize.

"Budući da mi idemo na ranu berbu što je jedan od razloga da imate kvalitetno ulje, tako da mislim da će ulje i sada biti jako dobro, kao i svake godine", kaže sestra Dajana.

Likeri, salate, namazi...

Od maslina se i mnogo proizvoda može napraviti, a njene su blagodati, kao i maslinovog ulja, odavnina poznate. Sestre franjevke u zadnjih nekoliko godina proizvode i liker od maslina. Njegova procedura malo je duža, i traje 7 mjeseci, tako da su količine ograničene, ali kažu da se svake godine trude praviti više.

U berbi pomažu i srednjoškolci iz Žepča
U berbi pomažu i srednjoškolci iz Žepča

"Radimo i salate od kisele masline, namaze od maslina, znači jako puno proizvoda i svake godine proširujemo taj asortiman i evo nadamo se da će ćemo i kozmetiku raditi, znamo koliko je maslinovo ulja važno i za njegu kože i kose", ističe naša sugovornica, podsjetivši i na Paxa House, koja je otvorena u šestom mjesecu, a u sklopu nje se nalazi i kušonica maslinova ulja gdje ljudi mogu kušati i ostale njihove, ali i proizvode drugih lokalnih proizvođača.

Masline u Hercegovini bolje spajaju ljude nego Dayton!

U berbi maslina sudjeluju sestre franjevke i volonteri koji im pomažu, a po prvi put su na berbu u Mostar stigli i srednjoškolci iz Žepča.

"Htjeli smo da učenici upoznaju kako izgleda drvo masline, sama berba, način berbe i na kraju sama ta prerada. Ovdje su učenici agroturističkog smjera znači poljoprivredna škola. Djeca su tu čisto da kroz svoju praktičnu nastavu sudjeluju u samom tom cijelom procesu jer mi ovo nemamo u Žepču", kaže Katarina Ravnjak iz Katoličkog školskog centra "Don Bosco" Žepče.

Okus voća, miris trave

U berbi kod Školskih sestara franjevki zatekli smo i Ivana Milasa iz Gruda, inače člana Hercegovačke udruge uljara i maslinara (HUUM) "Zlatne kapi Hercegovine". Već 20 godina se bavi uzgojem masline i pojašnjava nam da je najvažnije kako se odnosimo prema njoj, a pravilnim tretiranjem dobijamo i kvalitetno ulje.

"Onaj voćni okus, miris trave, zelena boja to je maslinovo ulje i još kad ujede za grlo. Eh!", uz osmijeh pojašnjava Milas i dodaje kako je godina za maslinare bila i teška i zahtjevna.

Ivan Milas
Pravilnim tretiranjem dobijamo i kvalitetno ulje, kaže Milas

Zahtjevna jer je baš onda kad je trebalo biti lijepo vrijeme, kako navodi, bilo ružno i to u cvatnji. "Imali smo jako visoke temperature i po 40°C, zatim promjenjivo sa jakim vjetrom koji je latio ono što sunce nije osušilo. A ono što je ostalo to je dalo izvanrednu kvalitetu", priča ovaj maslinar kazavši i da je godina bila teška jer su sve morali raditi isto kao da će biti puni prinos.

Za visok tlak, probavu i smirenje

Milas ističe kako se važno odnositi ekološki prema biljci. U Hercegovini, navodi, nisu potrebna nikakva kemijska sredstva. Imaju eko proizvod, prirodno "zlato" i lijek. Svakome bi, kaže, preporučio i za visok lak, i za probavu i za smirenje živaca, ali i za spavanje. A da bi maslina dala dobar plod, prvo i osnovno je rezidba.

"Imamo plodnu i neplodnu granu, isto kao kod loze, ako forsirate istu granu svake godine nema na njoj ništa, također ako ne prepoznajete i ne znate koja je plodna grana, a koja neplodna, nema tu uroda. Dakle, prvo je rezidba, drugo je gnojidba i treće je voda, na žalost došli smo u takvu situaciju da jednostavno bez vode ne može", priča Milas.

Maslinari, ne zaboravite zaštititi nasade nakon berbe: Evo kojim preparatima

Naglašava da sad stabla maslina treba zaštititi od velikih hladnoća i velikih kiša i to bakrenim preparatima, a u proljeće joj dati prehranu preko lista, preko žila i to je to.

Cijena ulja od 35 do 40 KM

Ovogodišnja kvaliteta maslinovog ulja će, unatoč manjem prinosu, kaže biti vrhunska, a cijena 1 litre kretat će se između 35 i 40 KM, slično kao lani.

Kvaliteta ulja, vrhunska
Ovogodišnji radmani do 20 posto

"Ovogodišnji radmani, a to je količina ulja po kilogramu masline, koja je dosezala do 20%, dok lani su radmani bili preko 10%, a i tada su bili super", kaže Milas.

Inače, hercegovačko ekstra djevičansko maslinovo ulje doseglo je vrhunac nacionalne zaštite jednog proizvoda, pod brendom "Zlatne kapi Hercegovine" i kao takav, sada ima i dodatnu vrijednost, a službeno je proglašeno i autohtonim proizvodom sa oznakom zaštićenog porijekla.


Fotoprilog


Tagovi

Maslinovo ulje Berba maslina Hercegovina Zlatne kapi Hercegovine Ivan Milas Katarina Ravnjak Dajana Dujmović


Autorica

Martina Krišto Antelj

Više [+]

Diplomirana novinarka, višegodišnja dopisnica BHRT-a iz Mostara.