Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 30.05.2017. 18:15

Vreme omogućilo intenzivan rast kultura

Temperatura u našoj zemlji sutra (31.05.) će biti od 28 do 32 stepena. Do ponedeljka nestabilno. Vremenski uslovi omogućili su rast i razvoj kultura, ali i aktivnost insekata i pojavu bolesti.

Foto: Oregon State University / Flickr
  • 902
  • 57
  • 0

Temperatura u našoj zemlji sutra (31.05.) će biti od 28 do 32 stepena. Posle podne su mogući pljuskovi sa grmljavinom, u severozapadnim, zapadnim i jugozapadnim krajevima.

Do ponedeljka će biti nestabilno, a od sledeće nedelje nešto svežije. Preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Razvoj biljnih bolesti

Jabuci preti razvoj gljive prouzrokovača čađave pegavosti listova i krastavosti plodova jabuke, kao i prouzrokovaču šupljikavosti lista koštičavog voća. U vinogradima su uslovi idealni zarazvoj plamenjače i pepelnice. Plamenjača ugrožava i krompir.

Aktivnost insekata

Aktivno je intenzivno piljenje larvi prve generacije pepeljastog grožđanog moljca kao i piljenje larvi prve generacije breskvinog i šljivinog smotavca. U zasadima krušaka pili se prva letnja generacija obične kruškine buve. Imago trešnjine muve lovi se na feromonskim klopkama. U usevima krompira prisutna je krompirova zlatica.

Povoljni uslovi omogućili su intenzivan rast voća, vinove loze, kukuruza, ozimih ratarskih kultura, povrća, soje, suncokreta, šećerne repe.

Foto: Oregon State University / Flickr


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Biljne bolesti Ineskti Vreme Maj 2017


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sneg od jutros veje na Fruškoj gori. Iriški venac je zavejan, ali prohodan za sada. Naši čitaoci javljaju da su kolovozi mokri, pa je potreban dodatan oprez u saobraćaju. Temperature u Srbiji narednih dana će biti ispod proseka za ovo doba... Više [+]