Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 27.06.2022. 13:00

Sunčani dani i tropske noći - idealni za razvoj štetočina

U zasadima bresaka i šljiva u toku je polaganje jaja i početak piljenja larvi druge generacije breskvinog (šljivinog) smotavca.

Foto: Đorđe Lalić
  • 118
  • 47
  • 0

U Srbiji se očekuje pretežno sunčano i veoma toplo vreme u svim krajevima, naročito od srede 29. juna, kada će maksimalne temperature preći 35 stepeni Celzijusa, a ponegde se očekuju i tropske noći. Uz lokalni razvoj oblačnosti pojava izolovanog pljuska sa grmljavinom očekuje se ponegde u planinskim predelima. U sredu 29. i četvrtak 30. juna u košavskom području jugoistočni vetar bio bi u pojačanju.

Krajem perioda prognozira se naoblačenje sa kišom, pljuskovima i padom temperature.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, na severoistoku zemlje jaka i ekstremna suša, a na severozapadu umerena suša.

Grad i nevreme uzrok plamenjače

Trenutni uslovi u proizvodnji, praćeni visokim temperaturama, pogoduju razvoju insekata štetočina. U zasadima bresaka i šljiva u toku je polaganje jaja i početak piljenja larvi druge generacije breskvinog (šljivinog) smotavca. U zasadima jabuke odvija se piljenje larvi prve generacije jabukinog smotavca. Utvrđeno je prisustvo svih razvojnih stadijuma obične kruškine buve kod koje je u toku početak leta imaga i polaganje jaja treće letnje generacije ove štetočine.

U pogledu ratarskih kultura, u usevima soje registrovano je prisustvo tripsa, sveže položenih jaja sovica i jajnih legala stenica. Nestabilno vreme praćeno gradom i snažnim vetrom dovelo je do mehaničkih oštećenja na biljkama u zasadima i usevima.

Kod jabučastog voća ovakvi uslovi mogu uticati na širenje bakteriozne plamenjače, a na vinovoj lozi mehaničke ozlede bobica mogu doprineti razvoju sive truleži. Kod ratarskih kultura pregledom useva šećerne repe uočeno je prisustvo simptoma pegavosti lišća repe.


Tagovi

Sunčano Toplo Naoblačenje Kiša Insekti Trips Breskvin smotavac Sovice Stenice Plamenjača Pegavost šećerne repe


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.