Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 10.02.2022. 15:30

Stiže promjena vremena: Koje radove planirati, a s čime čekati?

Vlažnost tla u danima koji dolaze će se promijeniti. Oborine u gorju očekujemo već sutra. No, ponovno u ponedjeljak sa zapada stiže promjena vremena.

Foto: Maja Celing Celić
  • 8.122
  • 488
  • 0

Protekli su dani bili iznad prosječno topli za početak veljače. Temperatura zraka narasla je na istoku i zapadu do 17℃, a uzduž Jadrana i do 18℃. No, ranijih je godina bilo dana s još višom temperaturom zraka. U Osijeku je tijekom veljače 1903., a u Zagrebu 2019. godine izmjerena temperatura od 23℃. U Slavonskome Brodu 2008. čak 24℃. Dakle, epizoda toplog vremena iz siječnja se nastavlja. Vrijedno je istaknuti kako je prvi mjesec u Gospiću bio topliji od prosjeka 1.0℃, Zagrebu 1.5℃, Osijeku 1.8℃, a u Županji i za 2.0℃.

Oborine je proteklih dana bilo, pa se izmjerene količine na istoku i zapadu kreću od 2 do 7 mm, u gorju 5 do 14 mm, a uzduž Jadrana 1 do 12 mm. I upravo zato danas je tlo u cijeloj zemlji umjereno vlažno, iako je na lakima ponegdje i suho.

Kada očekivati oborine?

Vlažnost tla u danima koji dolaze će se promijeniti. Oborine u gorju očekujemo već sutra. No, ponovno u ponedjeljak sa zapada stiže promjena vremena. Tijekom utorka oborine očekujemo u cijeloj zemlji. Pojava snijega na tlu toga dana očekuje se samo u gorju.  Vjerujemo kako će već u srijedu oborine prestati.

Tijekom vikenda na istoku i zapadu, ali i uzduž Jadrana dnevna će temperatura zraka narasti i do 13℃, a jutarnja se na kopnu spustiti samo na -2℃. Akumulacija topline na istoku i zapadu ovog će tjedna biti će veća od prosjeka za ovo doba godine za 50 do 60 posto. Kako će i tijekom prve polovice tjedna koji dolazi ona biti veća od prosjeka, razdoblju toplog vremena ne nazire se kraj.

Dobro je vrijeme za prihranu

Vjerujemo kako zbog hladnih jutara sokovi u višegodišnjim kulturama ipak neće krenuti. No, tako toplo vrijeme moglo bi potaknuti nagli rast i razvoj ozimih ratarskih kultura. Umjereno vlažno tlo pogodovat će ratarima koji planiraju obavljati prihranu.

Iako možda s rezidbom voćaka i vinove loze ne bi trebalo žuriti, dani bez oborine jednostavno nas tjeraju na posao. Uostalom, pa zašto i ne boraviti na otvorenom kad nije hladno, nema blata, a i vjetar ne puše?

Boravak u voćnjacima i vinogradima je prilika da se vidi gdje i koliko cjepova ili mladih voćaka treba posaditi. Unutar okućnica prije sadnje dobro razmislimo gdje smijemo saditi.

Proljetna sadnja voćki: Prvo napravite dobar plan

Pravilan odabir mjesta garancija je da će nam odabrana voćka godinama davati očekivanu kvalitetu i kvantitetu svog roda.


Tagovi

Agro prognoza Vlažnost tla Oborine Veljača Prihrana Rezidba


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu, od 140,53 metra, čime su vratili rekord za jedan od svojih najpoznatijih nacionalnih zaštitnih znakova, a kojeg je Italija držala pet godina. Baguette, oko 235 puta duži od tradiciona... Više [+]