Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 22.09.2020. 15:00

Stiže jesen i donosi hladno, kišovito vreme pa čak i sneg

Miholjsko leto naglo će prekinuti veliki severnoatlantski ciklon i doneti pad temperature i velike količine kiša.

Foto: Depositphotos/cta88
  • 2.853
  • 357
  • 1

Dugo, toplo leto ove godine dalo je sebi oduška. Ali, kalendarskim dolaskom jeseni, prekida se razdoblje toplog vremena. Ove nedelje možemo da očekujemo, prognozira servis Severe Weather, potpuni preokret i hladnije i kišovite jesenje dane u većem delu Evrope, a nakon dve nedelje u kojima je bilo jako malo ili nimalo padavina. 

Veliki severnoatlantski ciklon prvo će se proširiti na zapadnu Evropu, a zatim nastaviti dalje. Očekuje se da će sredinom nedelje stići jugozapadnu, središnju i južnu Evropu. U petak se očekuje jača jugozapadna hladna struja preko Sredozemlja prema Alpima i Balkanu.

Značajniji pad temperature

Takva prognoza s jeseni obično donosi značajne vremenske promene sa potencijalno velikim količinama kiša širom severnog Sredozemlja i srednje Evrope. I, treba naglasiti, mnogo hladnije vreme sa snegom u Alpima. 

Podsetimo, o tome smo pisali pre oko mesec dana. 

Šta nam donosi jesen - u jugoistočnoj Evropi gotovo zimsko vreme

Kada je reč o temperaturama, promene se očekuju već sutra. Hladnoća će se prvo širiti u zapadnu Evropu, dolazeći sa Grenlanda te se postupno kretati prema istoku i jugoistoku. Pred kraj nedelje niske temperature će se proširiti i po srednjoj Evropi, posebno severnom Sredozemlju gde se očekuju temperature za 10°C niže od proseka.

U nedelju se očekuje najniži pad temperature. 

Mesečna prognoza servisa AccuWeather, otkriva stabilizaciju vremena krajem septembra i početkom oktobra i dnevne temperature oko 20°C, a što će potrajati do sredine sledećeg meseca. 

Izreke više ne proriču?

Dugoočekivane padavine itekako će dobro doći posejanoj uljanoj repici, ali i kulturama koje tek treba da budu zasejane. 

Vreme oko imendana jednog sveca posebno se prati u ovome mesecu. To je sveti Mihovil (29.09.) odnosno Arhangel Mihail, a znamo i da se produženo leto naziva još i Miholjskim. Kažu stari da grmljavina o tom imendanu, proriče plodnu godinu, a ako tada sneg pada, dugu zimu obećava. Ali, ne odlete li lastavice do Miholjdana, biće blaga zima do Božića.


Tagovi

Agro prognoza Ciklon Pad temperature Septembar Zahlađenje Padavine


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.