Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 26.04.2023. 12:20

S radovima treba požuriti jer opet stiže promjena vremena

Savjetujemo da se redovito provodi preventivna zaštita od biljnih bolesti i štetnika, jer su uvjeti za njihov razvoj povoljni.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.688
  • 92
  • 0

Tlo je na istoku i sjeverozapadu vrlo vlažno. Na težim, teško propusnim tlima zemlja se lijepi za plug ili motike na frezi, pa je obrada tla vrlo teška. Uostalom kako i ne bi kad je i proteklih sedam dana ukupno izmjereno na istoku 3 do 18 mm, a sjeverozapadu 9 do 24 mm oborine. Ne zaboravimo da je od 1. do 25. travnja ukupno bilo u Varaždinu i Slavonskom Brodu 8, Osijeku 9, a u Zagrebu i 10 dana s pojavom oborine.

Ako navedenom pridodamo da je ovog mjeseca bilo i relativno malo sati sijanja Sunca, ne čudi nas da se tlo vrlo sporo sušilo.

Jutra su proteklih dana bila hladna samo na sjeverozapadu i u gorju. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura se pri tlu spustila u Čabru na -1℃, a u Varaždinu na -2℃. Štete su moguće na voćkama, ali i na vinovoj lozi. Kako su ovog tjedna dani bili sunčani, dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 22℃, sjeverozapadu i uzduž Jadrana 23℃, a na istoku zemlje i do 25℃.  

Do petka, a ponegdje i do subote dani će biti sunčani. Jutarnja će se temperatura spustiti na istoku i sjeverozapadu na 5℃, a u gorju na samo 3℃. Tijekom dana će narasti i do 20℃. U danima ovog vikenda dnevna će temperatura narasti na istoku i sjeverozapadu i do 23℃. Već u nedjelju poslijepodne na sjeverozapadu ponegdje može biti oborine, a čiju pojavu očekujemo i u ponedjeljak.

Na istoku zemlje oborine očekujemo sredinom idućeg tjedna kad će dnevne vrijednosti temperature zraka narasti do 21℃, a jutarnje se spustiti na 11℃.

Voćke još uvijek cvatu. Kod vinove loze je porast neujednačen, što znači da imamo fazu vunastog pupa, fazu pojave listića i fazu razvoja mladica veličine 3 cm. Upravo zato, marljivi vinogradari prije najavljenih oborina moraju što prije obaviti prskanja protiv crne pjegavosti i loznih grinja, ali pazeći da temperatura zraka prelazi 15℃.

Najavljene suhe i sunčane dane svakako treba iskoristiti ne samo za preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika, nego uništavanje korova unutar nasada. Savjetujemo da se umjerena vlažnost sjetvenog sloja tla krajem tjedna iskoristi za sjetvu ne samo povrtlarskih, nego i ratarskih kultura.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Oborine Sunčano Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!