Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dugoročna vremenska prognoza
  • 01.01.2019. 20:00

Prognoza za 2019: Očekuju nas više padavina

Pogledajte kakvo nas vreme očekuje od januara do juna, prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Foto: Pixabay / negatywstudio
  • 1.131
  • 97
  • 0

Srednja minimalna temperatura vazduha u Srbiji će u januaru imati vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će ona biti za oko 2ºC viša u odnosu na višegodišnji prosek. S druge strane, srednja maksimalna temperatura u tom mesecu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku za oko 3ºC iznad višegodišnjeg proseka. Mesečna suma padavina tokom januara biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 8 mm u odnosu na višegodišnji prosek.

Kada je reč o februaru 2019., tu nas očekuju temperature vazduha koje će biti 0,5ºC više u odnosu na prosečne vrednosi za taj mesec, s tim da je prognozirano više padavina i to za 4 mm po metru kvadratnom u odnosu na višegodišnji prosek.

Manja verovatnoća za pojavu umerenih ili jakih mrazeva u drugoj polovini marta

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko pola stepena celzijusove skale u odnosu na višegodišnji prosek. Kada je reč o srednjoj vrednosti, maksimalne temperature vazduha za nju možemo reči da će biti gotovo u rangu višegodišnjeg proseka. I u martu je za našu zemlju prognozirano više padavina i to za 2 mm/m2 uz pojavu jakih ili umerenih mrazeva u drugoj polovini trećeg meseca.

Toplije proleće sa manje padavina

Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije u aprilu nas očekuju nešto više temperature. Prosečna temperatura u tom mesecu kretaće se oko 14ºC. Kada je reč o padavinama, treba reći da će mesečna suma padavina tokom aprila biti u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 1 mm po metru kvadratnom u odnosu na višegodišnji prosek.

Kada je reč o maju, temperature će biti malo iznad višegodišnjeg proseka za taj mesec. S druge strane očekuje nas lepše vreme, jer će i suma padavina biti u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima za oko 15 mm nižim u odnosu na uobičajeno stanje. U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće oko 46 mm/m2.

Topliji i prosečno vlažan jun 

Srednja minimalna temperatura vazduha u junu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1,2ºC u odnosu na višegodišnji prosek. Najviša srednja temperatura će u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1ºC u odnosu na višegodišnji prosek. Što se tiče padavina, one će tokom juna biti u granicama proseka, a u Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 60 mm po metru kvadratnom.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Zima Proleće Januar Februar Mart April Maj Jun RHMZ Temperatura Padavine


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.