Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 14.11.2018. 20:00

Oblačno i hladno od sledeće nedelje

Od ponedeljka 19. do srede 21. novembra očekuje se oblačno i hladno vreme, mestimično sa kišom, a na planinama i ponegde u nižim krajevima, uglavnom na jugu i istoku zemlje, sa snegom.

Foto: Pixabay / stux
  • 140
  • 11
  • 0

U Srbiji se do 18. novembra 2018. godine u većini dana očekuje pretežno sunčano i toplije vreme od uobičajenog za ovo doba godine. U
jutarnjim satima biće uslova za pojavu slabih do umerenih mrazeva, kao i magle po pojedinim kotlinama. Temperatura vazduha će biti u postepenom padu.

Od ponedeljka 19. do srede 21. novembra očekuje se oblačno i hladno vreme, mestimično sa kišom, a na planinama i ponegde u nižim krajevima, uglavnom na jugu i istoku zemlje, sa snegom.

Na većem delu teritorije Srbije preovladavaće umerena do jaka suša, dok će u delovima severne, zapadne i centralne Srbije biti ekstremna suša.

Nedostatak padavina i suvo zemljište i dalje otežavaju klijanje i nicanje posejanih ozimih useva.

Toplotni uslovi tokom ovog dela novembra uslovili su pojavu insekata štetočina. Na biljkama uljane repice registrovano je prisustvo različitih vrsta vaši, a na pojedinim parcelama prisustvo vaši je na skoro svakom listu. Na usevima ozimog ječma registrovano je prisustvo larvi i imaga lisnih vaši, na 5%-10% biljaka. Pored direktnih šteta usled sisanja sokova biljaka, vaši su mnogo značajnije kao vektori fitopatogenih virusa.

U pogledu biljnih bolesti pregledom useva pšenice na nekim lokalitetima registrovani su simptomi pepelnice na 5% pregledanih biljaka, tako da se mere zaštite za sada ne preporučuju. Pored bolesti i štetočina na usevima pšenice i ječma uočena je i povećana aktivnost poljskih glodara, tako da se preporučuje obilazak i pregled useva strnih žita.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Novembar 2018 Suša Kiša Glodari


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sneg od jutros veje na Fruškoj gori. Iriški venac je zavejan, ali prohodan za sada. Naši čitaoci javljaju da su kolovozi mokri, pa je potreban dodatan oprez u saobraćaju. Temperature u Srbiji narednih dana će biti ispod proseka za ovo doba... Više [+]