Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 06.10.2021. 13:10

Obilne količine kiše ponegdje mogu izazvati erozije tla, moguća je i pojava mraza

Poljodjelski se radovi već od sutra neće moći obavljati, upozorava naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Depositphotos/YAYImages
  • 2.452
  • 119
  • 0

Proteklih sedam dana stvarno smo uživali u ugodno toplim danima. Dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 24℃, na zapadu 27℃, istoku 29℃, a uzduž Jadrana do 30℃. No, jutra su ipak bila svježa, ali ne i hladna.

Pri tlu se temperatura tijekom ranih jutarnjih sati spustila u Gospiću na 4℃, Slavonskom Brodu 2℃, a u Varaždinu na 1℃. I zato je staklenike i plastenike trebalo noću zatvarati, a cvijeće osjetljivo na niske temperature zraka prekrivati.

Vrijedno je istaknuti kako je akumulacija topline u cijeloj zemlji bila veća od prosjeka za ovo doba godine i to za 5 do 15 posto. Tlo je na zapadu i istoku bilo umjereno vlažno jer je ukupno proteklih sedam dana palo 2 do 10 mm kiša. Priprema tla za sjetvu, ali i kombajnirane ratarskih kultura moglo se obavljati.

Poljodjelski se radovi već od sutra neće moći obavljati. Kišu i to izrazito obilnu na zapadu, u gorju, ali i uz Jadrana očekujemo tijekom sutrašnjeg dana. Upozoravamo na moguće pojave erozije tla. No, na kišu se ipak ne bi smjeli ljutiti. Naprotiv, vode u tlu nedostaje.

Dolaskom suhih dana, priprema, a ponegdje već i sjetva ozimih kultura moći će se vrlo brzo obavljati. Suhe i sunčane dane očekujemo isto početkom idućeg tjedna, pa će i traktori uskoro ponovno moći ulaziti na oranice.

Dnevne će vrijednosti temperatura narasti u gorju do 13℃, na istoku i zapadu 15℃, a uzduž Jadrana i do 19℃. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura će se spustiti uzduž Jadrana na 12℃, na istoku 8℃, zapadu 5, a u gorju na samo 3℃.

Upozoravamo kako na zapadu, ali i u gorju već u nedjelju, ponedjeljak i utorak može biti pojave mraza. Biljke osjetljive na temperature niže od točke smrzavanja trebat će polako sklanjati na toplija mjesta. Staklenike i plastenike gdje se odvija uzgoj cvijeća morat će se noću zatvarati.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Vremenska prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.