Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 08.04.2020. 12:50

Moguća pojava mraza, velike će štete zbog suše zbrajati i ratari?

Ako uskoro ne padnu oborine, novac i sav trud oko sjetve bit će bačen u "vjetar“. I zato, savjetujemo da se prije sjetve ostalih ratarskih kultura dobro razmisli kada odnosno kojeg datuma sijati, a da tlo bude dovoljno vlažno, kaže agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Karolina Rastija
  • 5.749
  • 692
  • 0

Vrijeme proteklih sedam dana karakteriziraju vrlo visoke dnevne, ali i vrlo niske jutarnje temperature zraka.

Dnevne vrijednosti temperatura zraka narasle su u gorju do 18℃, na istoku i zapadu Hrvatske do 20℃, a uzduž Jadrana i do 24℃.  No, jutra su bila vrlo hladna. Na 5 cm od tla temperatura se spustila u Hvaru na -2, Poreču - 3℃, Zadru -5℃, Pazinu -9℃, Slavonskome Brodu i Sinju -10℃, a u Varaždinu i Zagrebu i na -11℃. Da, to jutro 2. travnja pamtit će voćari, ali i mnogi povrtlari. Na istoku Hrvatske štete u voćnjacima su 100 %. Nažalost, sistem obrane od mraza miješanjem zraka, pa i dimljenjem nije pomogao jer taj način zaštite ima koristi samo kad temperature nisu niže od -4℃.

Jedini način da ne dođe do šteta je orošavanje, ali i on ne daje rezultate ako se temperature spuste ispod -7℃. Kako su ipak temperature na 200 cm od tla bile više od temperatura na 5 cm za 4℃ do 5℃, ovaj je sistem poslužio svrsi pa su štete na voćkama gdje se on koristio znatno manje. Šteta od mraza nažalost ima i uzduž Jadrana, te i na otocima gdje su uglavnom stradale povrtlarske kulture, ali i voćke u punoj cvatnji.

Mraz i minusi uništili gotovo 50 posto planiranog uroda svih voćnih vrsta

Tlo je u cijeloj Hrvatskoj vrlo suho. Oborine posljednjih sedam dana nije bilo. Ako se prisjetimo da je mjesečna količina oborina u ožujku bila manja od prosjeka, ne čudi nas da vode već pomalo nedostaje i u dubljim slojevima tla. Dovoljno je baciti pogled na vodotoke potoka i naših rijeka, ali i na razinu vode u jezerima, pa će nam biti dovoljno jasno odakle crpsti vodu za eventualno navodnjavanje? U razvijenim zemljama koje ulažu u poljoprivredu taj se problem rješava gradnjom retencija. Da, i sad razmišljamo o nicanju i klijanju posijanih jarih kultura. Nema sumnje da je upravo njima trenutno voda najpotrebnija.

Ako uskoro ne padnu oborine, novac i sav trud oko sjetve bit će bačen u "vjetar“. I zato, savjetujemo da se prije sjetve ostalih ratarskih kultura dobro razmisli kada, odnosno kojeg datuma sijati, a da tlo bude dovoljno vlažno kako bi sjeme što prije klijalo. Tjedne vremenske prognoze mogu Vam itekako biti od koristi.  

U danima koji dolaze, odnosno do Uskrsa bit će suho, a dnevne će temperature zraka ne samo na kopnu, nego i uz Jadran narasti do 20℃. Pad temperature zraka očekujemo u utorak kad će dnevne temperature na kopnu u odnosu na ponedjeljak biti niže i za  10℃.

Upozorenje! U utorak je moguća pojava mraza. Hoće li mraza biti i u srijedu, danas nam je vrlo teško predvidjeti. No, na nama je da napišemo upozorenje, a na Vama da razmislite kako i čime spriječiti spomenutu mogućnost pojave mraza sad već i u vinogradima na istoku i zapadu Lijepe naše.

Veseli nas da ipak već danas možemo najaviti oborine u ponedjeljak. Kolike će biti štete od ove suše koja će sigurno trajati ponegdje i više od 14 dana, ne znamo. No, bojimo se da će ih biti i sigurno neće biti male.

Sretan Uskrs želi Vam Vaš agrometeorolog Dražen Kaučić!


Fotoprilog


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]