Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 21.12.2020. 13:00

Manjak padavina uticao na zalihe vlage u zemljištu - za vikend moguć sneg

Manji priliv padavina od uobičajenog tokom jesenjeg perioda uticao je na smanjenje zalihe vlage u dubljim slojevima zemljišta, ali to, za sada, ne utiče na stanje poljoprivrednih kultura koje su u fazi mirovanja.

Foto: Julijana El Omari
  • 101
  • 42
  • 0

U Srbiji se u periodu od 21. do 24. decembra očekuje umereno do potpuno oblačno i toplije vreme od uobičajenog za ovo doba godine sa dnevnim temperaturama oko i iznad višegodišnjeg proseka. Samo ponegde je moguća kratkotrajna slaba kiša. U petak 25. decembra prognozira se jače naoblačenje i zahlađenje sa kišom, na planinama sa snegom, prvo na severu i zapadu zemlje, pokazuje prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U subotu i nedelju, 26. i 27. decembra, se očekuje oblačno i uobičajeno hladno vreme, u nižim predelima sa mešovitim padavinama, kišom, susnežicom i snegom, a na planinama sa snegom. U ponedeljak 28. decembra bi bilo suvo. Do kraja perioda prognozira se porast temperature, bilo bi promenljivo oblačno vreme povremeno sa slabom kišom.

Smanjene zalihe vlage u zemljištu

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na celoj teritoriji Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

U proteklih sedam dana na većem delu teritorije Srbije nije bilo padavina. Samo u pojedinim mestima zabeležene su sasvim slabe padavine, sa količinama do pet milimetara. Procenat padavina u poslednjih mesec dana u odnosu na prosek je u celoj zemlji je između 25 i 75 odsto, dok je jedino na istoku Srbije u okviru proseka. Manji priliv padavina od uobičajenog tokom jesenjeg perioda uticao je na smanjenje zalihe vlage u dubljim slojevima zemljišta, ali to, za sada, ne utiče na stanje poljoprivrednih kultura koje su u fazi mirovanja.

Glodari i dalje prave probleme na usevima

Na parcelama pod pšenicom ima aktivnih rupa od glodara, poljskog miša i poljske voluharice.

Ovi glodari su polifagne štetočine koje se hrane zrnevljem, klijalim semenom, zelenim nadzemnim i podzemnim delovima biljaka.


Tagovi

Vremenska prognoza Vlaga u zemljištu Padavine Suvo vreme Sneg i susnežica Glodari


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer