Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 24.10.2017. 17:00

Hladno i promenjivo vreme

Slabe kiše će biti povremeno, a očekuje se nešto višа temperatura u petak. Zaštitite se od glodara i pripremite voćnjak za zimu.

Foto: StockSnap / Pixabay
  • 224
  • 17
  • 0

U Srbiji se sutra očekuje hladno vreme uz prestanak padavina. Petak će biti suv, sa nešto višom temperaturom - do 21 stepen. U jutarnjim satima će biti uslova za pojavu slabih prizemnih mrazeva.

Od 28. oktobra do 1. novembra očekuje se promenljivo i malo hladnije vreme, povremeno
sa slabom kišom, a na planinama sa snegom.

U delovima zapadne, centralne i istočne Srbije, vlažnost će biti umerena, jaka i ekstremno vlažna, dok će u ostalim delovima Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

Priprema voćaka za zimu

Vreme je za sprečavanje infektivnog potencijala, prezimljujućih bolesti i štetočina za sledeću godinu. Potrebno je pokupiti sve suve grane i grančice, izneti ih iz voćnjaka i zapaliti ih.

Sledeći korak je jesenja zaštita na bazi bakarnih preparata. Tako se voćka štiti od patogena koji prezimljuju na kori i u pukotinama kore, rak-ranama, mumificiranim plodovima i slično.

Štetočine u ratarskim usevima

Potrebno je obratiti pažnju i na glodare, posebno na poljske miševe i poljske voluharice. Najveća brojnost je na parcelama gde su zasejana strna žita i lucerišta, a kao predusev su bili lucerka, šećerna repa, crvena detelina i krmne smeše.

Foto: StockSnap / Pixabay


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Oktobar 2017 Glodari Voćnjak


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer