Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 10.04.2023. 13:00

Dnevne temperature u postepenom porastu

U zasadima šljiva registrovani su pojedinačni ulovi odraslih jedinki crne i žute šljivine ose, a u zasadima kruške uočeno je prisustvo svih razvojnih stadijuma obične kruškine buve.

Foto: Maja Celing Celić
  • 84
  • 26
  • 0

U Srbiji se početkom perioda očekuje promenljivo vreme uz smenu sunčanih i oblačnih intervala sa kratkotrajnom kišom. U sredu i četvrtak 12. i 13. aprila prognozira se malo do umereno oblačno i suvo vreme sa sunčanim intervalima. Dnevne temperature će biti u postepenom porastu. Novo jače naoblačenje sa kišom očekuje se u četvrtak kasnije popodne i uveče 13. aprila na krajnjem severozapadu Srbije, a u petak 14. aprila u svim krajevima uz zahlađenje i pojačan severozapadni vetar.

Na planinama je moguć sneg. U subotu 15. aprila bilo bi suvo, a u nedelju i ponedeljak 16. i 17. aprila ponovo kiša, a na planinama sneg. Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u delovima severoistočne, centralne i južne Srbije preovladavaće umereno i jako vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Postoji rizik od infekcije cvetova

Tokom proteklih sedam dana uočena je aktivnost insekata. U zasadima šljiva registrovani su pojedinačni ulovi odraslih jedinki crne i žute šljivine ose, a u zasadima kruške uočeno je prisustvo svih razvojnih stadijuma obične kruškine buve kod koje je u toku intenzivno piljenje larvi prezimljujuće generacije.

U pogledu biljnih bolesti, u periodu cvetanja koštičavog voća i u uslovima vlažnosti postoji visok rizik od infekcija cvetova prouzrokovačem sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća. Infekcija se ostvaruje preko žiga tučka u prisustvu padavina ili visoke relativne vlažnosti vazduha na temperaturama od pet do 25 tepeni Celzijusa. Prve padavine mogu stvoriti povoljne uslove i za ostvarenje infekcije od strane gljive prouzrokovača čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Promenljivo vreme Kratkrotrajna kiša Sneg Dnevne temperature Šljivine ose Kruškina buva Infekcija cvetova


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!