Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 09.11.2022. 13:30

Blagdan svetog Martina treba dostojno proslaviti, kakvo nas vrijeme očekuje?

Ponegdje može biti pojave slabog mraza, pa ako niste, još uvijek nije kasno da se osjetljive biljke sklone na toplija mjesta ili prekriju folijom.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.754
  • 93
  • 0

Iako su proteklih sedam dana temperature zraka narasle na kopnu do 21℃, a uzduž Jadrana i do 25℃, jutra su bila hladna. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura se pri tlu spustila u gorju, ali i na sjeverozapadu ispod točke smrzavanja.

Vjerujemo kako šteta na biljkama osjetljivim na tako niske temperature sigurno nema, jer su na vrijeme sklonjene na toplija mjesta ili pokrivene folijom. Kiša u količinama od 18 do 30 mm na istoku, te 5 do 9 mm na sjeverozapadu dobro je došla ozimim kulturama. Vlažnost tla je umjerena, pa se duboka obrada tla obavlja bez poteškoća.  

U danima koji dolaze pojavu kiše očekujemo već sutra u cijeloj zemlji, a u gorju i uzduž Jadrana tijekom nedjelje, pa i ponedjeljka. Od sutra će i lagano zahladnjeti. Pojave slabog mraza može biti u gorju. Tijekom vikenda dnevna će temperatura narasti na kopnu do 13℃, a uzduž Jadrana i do 18℃. No, jutra će ponegdje na istoku i sjeverozapadu biti hladna s temperaturama ispod točke smrzavanja.

Suhih i djelomice sunčanih dana bit će u prvoj polovici tjedna. Tijekom dana temperatura će na kopnu narasti do 14℃, ali se tijekom ranih jutarnjih sati ponovno može spustiti ispod točke smrzavanja.

Dakle, vrijeme će u prvoj polovici tjedna koji dolazi biti povoljno za obavljanje radova, a kojih u voćnjacima i vinogradima još uvijek ima,  Dovoljno je da se prošećemo do nasada. Neplanirani radovi sami od sebe će se nametnuti.

Prelazeći ovih dana preko livada ugledali smo maslačak koji još uvijek cvate. Vrijedno je istaknuti kako se maslačak kao povrće koristio još u 17. stoljeću. Od ove biljke ne samo da je koristan korijen, nego i listovi, pa i cvjetovi. Listovi se beru u proljeće a korijen se vadi na proljeće, ali još uvijek i ovog mjeseca. To je najljekovitiji dio ove biljke, jer je bogat kalijem. Naša je preporuka da čaj ne piju osobe s prekomjernom težinom, jer on potiče apetit. Savjetujemo da ga piju osobe kojima je apetit oslabljen. Potrebno je samo jednu žlicu korijena prokuhati u 400 ml vode i piti 2 puta dnevno, ali prije obroka.

I na kraju ne možemo, a ne spomenuti kako je u petak blagdan svetog Martina. Mošt će se krstiti u vino, a guske biti na jelovniku pozvanih gostiju.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić Slabi mraz Kiša Suho


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo