Pretraga tekstova
Mladi, zeleni orasi bogati su vitaminom C, a u kombinaciji s medom odličan su pripravak protiv anemije, ali i kod prehlade, kašlja i upale krajnika, pročišćavanja jetre, želuca i krvi.
 
        Zeleni orah ne koristi se samo za pripremu likera orahovca koji se koristi za probavne tegobe, ali i probleme sa štitnjačom, o čemu smo već pisali.
Zeleni orah idealno je brati upravo u junu jer tada ima najljekovitija svojstva. Mladi, zeleni orasi bogati su vitaminom C, a u kombinaciji s medom odličan su pripravak protiv anemije, ali i kod prehlade, kašlja i upale krajnika, pročišćavanja jetre, želuca i krvi.
Ovaj tradicionalni, bakin recept vrlo je jednostavan za izradu.
Potrebno vam je:
1 kg meda
40 mladih zelenih oraha
Orahe naberite u čistom, nezagađenom okolišu. Operite ih i osušite. Narežite ih na kockice te stavite u teglu i prelijte medom.
Teglicu ostavite na svjetlom mjestu, ali ga nemojte izlagati direktnoj sunčevoj svjetlosti.
Svakih deset dana otvorite poklopac i promješajte orahe u medu. Nakon 40 dana med ocijedite od komadića oraha koji su sada već posmeđili.
Med spremite na tamno, hladno mjesto. Uzimajte jednu kavenu žličicu svakoga jutra. Djeca također smiju konzumirati ovaj med koji poboljšava imunitet.
Tagovi
Zeleni orah Med Orahovac Recept Prehlada Upala krajnika
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
 Jesenji kompost: Šta (ne) smije u hrpu kad lišće požuti
                
                
                
                    Jesenji kompost: Šta (ne) smije u hrpu kad lišće požuti
                     Pepeo u roviću kod sadnje je štetan za luk? Evo 7 savjeta kako izbjeći najčešće greške
                
                
                
                    Pepeo u roviću kod sadnje je štetan za luk? Evo 7 savjeta kako izbjeći najčešće greške
                     Od ćurte do muskatke: Bundeva ponovo osvaja kuhinje i jelovnike
                
                
                
                    Od ćurte do muskatke: Bundeva ponovo osvaja kuhinje i jelovnike
                     Stari trik koji i danas vrijedi: Kako čuvati mrkvu svježom cijelu zimu
                
                
                
                    Stari trik koji i danas vrijedi: Kako čuvati mrkvu svježom cijelu zimu
                    Stiže jesen, a sa njom i tikve, vrijeme je da se recepti obnove...#tikve #bundeve #muskatbundeva
 
