Pretraga tekstova
Priprema ovog gnojiva vrlo je jednostavna i svako ga može napraviti kod kuće
Kompost se često naziva zlatom vrta, jer obogaćuje tlo i pomaže biljkama da rastu zdravo i snažno. No osim u čvrstom obliku, on se može pretvoriti i u tekuće gnojivo poznato pod imenom kompostni čaj. Ova prirodna otopina prava je poslastica za biljke jer sadrži obilje hranjivih tvari i korisnih mikroorganizama koji potiču rast, jačaju otpornost na bolesti i poboljšavaju kvalitetu tla.
Dobiva se namakanjem zrelog komposta u vodi. Takva tekućina nije samo obično otapanje hranjivih tvari, nego živi izvor bakterija i gljivica. Za razliku od klasičnog komposta, kompostni čaj djeluje brže jer se hranjive tvari i mikroorganizmi biljkama isporučuju odmah, kroz korijen ili listove.
Sastojci potrebni za izradu kompostnog čaja su sljedeći:
Priprema ovog gnojiva vrlo je jednostavna i svako ga može napraviti kod kuće. Kompost se stavlja u gazastu vrećicu ili staru čarapu te uranja u vodu poput vrećice čaja. Tokom 24 do 48 sati tekućinu je potrebno povremeno promiješati, a još je bolje ako se može prozračivati pomoću male akvarijske pumpice, jer kisik dodatno potiče razvoj korisnih organizama. Nakon jednog do dva dana dobit ćete tamnu tekućinu s blagim mirisom zemlje. Ovo možete raditi i u kući jer ne ispušta neugodne mirise poput gnojiva od koprive, na primjer.
Njegova primjena u vrtu je raznolika. Može se koristiti za zalijevanje tla oko povrća, voćaka, grmova ili cvijeća, čime se hranjive tvari direktno unose u korijenov sistem. Još jedan način je prskanje listova, takozvana folijarna primjena, kojom biljke dobivaju dodatnu zaštitu i bržu ishranu.
Važno je napomenuti da se uvijek koristi dok je svjež, jer su tada mikroorganizmi najaktivniji i najkorisniji. Najbolje ga je upotrijebiti unutar 24 sata nakon pripreme, a tretmane ponavljati jednom sedmično ili prema potrebi, posebno u fazi intenzivnog rasta i cvatnje biljaka.
Kompostni čaj jednostavno je rješenje koje ne zahtijeva posebne troškove, a pruža izvanredne rezultate. Umjesto da posežemo za kupovnim gnojivima, dovoljno je malo komposta, vode i strpljenja. Biljke će vam uzvratiti bujnim rastom i zdravim plodovima.
Tagovi
Kompostni čaj Recept Melasa Tekuće gnojivo Ishrana
Autorica
Više [+]
Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabu... Više [+]
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti
Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabuke, kruške, šljive i drugo sezonsko voće. Plodove uništavaju snažnim čeljustima, ostavljajući ih neupotrebljivim, što voćarima nanosi značajne gubitke.
Osim štete u voćnjaku, stršljenovi su i ozbiljna opasnost za ljude. Njihov ubod može izazvati jaku bol, otok, alergijsku reakciju, a u težim slučajevima čak i životnu ugroženost. Za razliku od pčela, stršljen može ubosti više puta, pa susreti s njima nisu nimalo bezazleni.
Jednostavna zamka od plastične flaše
Srećom, postoji vrlo jednostavan način da se smanji njihov broj u voćnjaku – zamka od obične plastične flaše. Postupak je brz i ne zahtijeva posebne troškove:
Flašu prerežite nešto iznad pola.
Gornji dio okrenite naopako i vratite u donji dio, tako da otvor formira lijevak prema unutra.
Zamku okačite na stablo voćke ili postavite u blizini.
Kao mamac sipajte malo piva ili voćnog soka – najbolje rezultate daje pivo.
Privučeni mirisom, stršljenovi lako ulaze u zamku, ali put nazad ne mogu pronaći. Nakon samo nekoliko sati u njoj se može primijetiti veliki broj uhvaćenih insekata.
Efikasna i sigurna metoda
Ova metoda je jednostavna, jeftina i efikasna, a pri tome ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude. Postavljanjem nekoliko ovakvih zamki voćari mogu značajno smanjiti broj stršljenova i sačuvati svoje voće, ali i sigurnost u voćnjaku.