Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rukotvorine
  • 31.12.2017. 12:30

Vunene kugle kao novogodišnji ukras

Tradicionalne tehnike obrade materijala i pravljenja rukotvorina zbog industrijalizacije odavno su pošle put zaborava. Retki su pojedinci koji rade na njihovom očuvanju. Da izrada tradicionalnih rukotvorina može biti posao i izvor prihoda, a u misiji očuvanja starih metoda obrade vune, pokazuje primer naše sagovornice.

Foto: Julijana Mijajlović
  • 451
  • 51
  • 2

Često se putem društvenih mreža mogu pročitati apeli da novogodišnje poklone i ukrase kupujemo od domaćih prodavaca, zato što ćemo na taj način pomoći malim proizvođačima, a ujedno imati unikatan i vredan ukras ili poklon. Jeftini industrijiski predmeti potisnuli su rukotvorine, u koje je uloženo mnogo više energije i kreativnosti.

Izrada rukotvorina - posao bez stresa

Snežana Jovanović, koja živi u Beogradu, pronašla je sebe u izradi raznih vrsta rukotvorina. Prema njenim rečima, od ovog posla se ne može obogatiti, ali ima brojne druge prednosti:

Jovanovićeva:Veoma kreativan posao

"Predmete izrađujem od prirodnih materijala. To su pre svega kape i papuče, a u poslednje vreme su veoma interesantni podmetači i kugle od vune. Pravila sam razne vrste nakita. Može se zaraditi jedan minimalac, od ovoga se ne može obogatiti, ali je sa druge strane veoma kreativan posao, a nivo stresa je minimalan", kroz osmeh objašnjava naša sagovornica.

Kugle ili lopte od vune su posebno interesantne u ovo doba godine, zato što predstavljaju unikatne ukrase za jelku. Izrađuju se primenom tehnike koja se zove pustovanje ili filcovanje vune. Ovo je jedna od najstarijih tehnika za oblikovanje vune, koja je skoro zaboravljena. Osim kugli, ovom tehnikom se mogu izgrađivati i razni drugi odevni i ukrasni predmeti.

Rukotvorine kao korporacijski poklon

Snežana ističe da joj u plasmanu proizvoda, ali i nabavci materijala za izradu rukotovorina, u velikoj meri pomaže Etno mreža, čiji je jedan od osnivača. Poseban značaj ima i dobro pakovanje, koje je karakteristično za predmete koje izrađuju članice ovog udruženja. Njegove članice su najvećim delom iz ruralnih područja.

"Sada sa Etno mrežom sarađujem preko svoje samostalne zanatske radnje. Trenutno izrađujemo predmete za razne firme, kao korporacijske novogodišnje poklone, kao i za Vladu Srbije. Motivi su tradicionalni, raznovrsni i unikatni. Mogu biti motivi koje su naše bake koristile, iz crkvi, manastira, etnografskog muzeja. Koristimo prirodne materijale, a dobijeni proizvodi su kvalitetni".

Etno podmetači za čaše

Očuvanje starih zanata i tehnika

Naša sagovornica ističe da je bila angažovana na mnogim projektima Etno mreže. Udruženja koja žele da postanu članice ove mreže, mogu podneti zahtev jednostavnim popunjavanjem formulara na njihovom sajtu. Ono što je zajedničko svim osobama koje žele da izrađuju predmete za ovo udruženje jeste standardizovana obuka koju treba da prođu. Osim zapošljavanja, cilj ove mreže i obuka jeste očuvanje starih zanata i tehnika, kako ne bi pale u zaborav.

Šta je Etno mreža?

Etno mreža je uz podršku USAID-a nastala u maju 2005. godine i predstavlja jedinstvenu inicijativu, koja ima za cilj da stvori perspektivu proizvodnje rukotvorina u Srbiji, kroz ekonomsko osnaživanje i samozapošljavanje žena. Osim toga, ciljevi organizacije su i očuvanje starih i zaboravljenih tehnika izrade rukotvorina (odevnih predmeta, suvenira i programa za enterijer), kao i osposobljavanje i organizovanje žena za tržišnu proizvodnju. Ovo je strukovna organizacija žena koje se bave proizvodnjom tradicionalnih rukotvorina, čiji je dizajn osmišljen i u luksuznom pakovanju.

Foto: Julijana Mijajlović


Tagovi

Etno Mreža Ukrasi Nova Godina Pokloni Vuna


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".