Prednost ovog vida uzgajanja biljaka omogućava da se stvori bašča na nemogućim mjestima, a čak i tamo gdje uopće nema zemljišta.
Posljednjih je godina u ekspanziji uzgoj povrća i začinskog bilja u saksijama. Za ovaj vid kućnog vrtlarstva najčešće se odlučuju domaćice u gradovima, jer mogu na svega nekoliko metara kvadratnih imati pravu malu oazu ekološki uzgojenog bilja.
Prednost ovog načina uzgoja biljaka omogućava da se stvori vrt na nemogućim mjestima, a čak i tamo gdje uopće nema zemljišta.
Opredijelite li se za ovaj način uzgoja, uz pomoć plastičnih kadica uspjet ćete maksimalno iskoristiti prostor. Kako bi se vašem kućnom vrtu svi divili, možete je obogatiti loncima ili improviziranim posudama, a možete stvoriti različite stilove. Trenutno je najpopularniji starinski seoski izgled.
Da biste postali vrtlar, nije vam potrebna škola za to, a u loncima možete uzgajati skoro sve vrste jestivih biljaka: jednogodišnje ili višegodišnje, patuljaste ili penjačice. Zemlja za saksije može se napraviti tako da u njoj uspijevaju vrste koje inače ne bi rasle u svakom vrtnom zemljištu. Ipak, neka pravila moraju se poštivati.
Kako bi vrt uspio, bitno je da se odlučite za bilje koje uspijeva na ovim područjima.
Osnovno pravilo eko vrtlarstva je stvaranje zdravog i plodnog zemljišta, koje biljkama zapravo daje sve što im je potrebno. Zato se uzgoj u saksijama (zbog male površine) ne može u potpunosti smatrati ekološkim. Ipak, na njih se svakako mogu djelomično primijeniti ekološki principi, uz odgovarajući izbor zemlje i bez upotrebe mineralnih gnojiva i pesticida.
Bez obzira na to za koju vrstu saksija ste se opredijelili, trebali bi znati da tegle moraju na dnu imati rupu za cijeđenje vode. Da biste poboljšali drenažu, stavite na dno saksije grublji materijal, prije nego što sipate mješavinu zemlje. Za dodatnu težinu, koristite krupan (3 cm) šljunak.
Želite li da vaše biljke uspijevaju, trebalo bi da koristite ekološku, višenamjensku zemlju kupovnu ili kućne izrade. Ne štedite na kvaliteti. Imajte u vidu da biljke rastu u ograničenom prostoru i da im treba najbolja njega. Zemlja treba odgovarati biljkama koje uzgajate.
Grah
Ovo sigurno znate još od osnovne škole. Grah je povrće koje se najbolje uzgaja u saksijama. Da bi njegovali takav grah, potrebna je saksija od 30 cm dubine. Za bolji razvoj povrća morate provjeriti njihovu dubinu korijena.
Krastavac
Krastavac se može uzgajati u saksijama, a sjeme je najbolje posijati u proljeće, kada je temperatura iznad 15 stupnjeva. Kako je krastavac puzavica, biljka se podupire štapovima ili konopcem. Plodovi su zreli poslije 42 dana.
Zelena salata
Zelena salata je jedna od najboljih vrsta povrća za rast u saksijama. Sve što je potrebno je uzeti malo plodne zemlje i dodati sjeme. Zemlja mora biti vlažna, a prilikom sadnje ostavite 20 cm razmaka između sadnica. Zelena salata izgleda vrlo dekorativno, poput zelenog cvijeta i može se zasaditi u posebnim saksijama.
Vrt u saksiji (Niall McNulty / Flickr)
Mrkva
Cikla
Cikla odlično uspijeva usaksijama. Potrebna vam je saksija od najmanje 30 cm dubine, tako da vaša biljka može slobodno rasti.
Patlidžan
Za uzgoj patlidžana vam nije potrebna previše dubokasaksija. Neophodna je hranjiva zemlja, a da bi patlidžan održali, morate vezati biljku na kolac.
Kupusnjače
Kupus, karfiol i brokula su vrste povrća koje rastu najbolje u saksijama. Ne treba im previše njege.
Krompir
Krompir je jedna od najboljih vrsta korjenastog povrća. Za 3-4 krumpira potrebna je tegla dubine oko 30 cm. Osim običnog, možete uzgajati i slatki krompir, odnosno batat.
Slatki krompir (Brendan Riley / Flickr)
Grašak
Da bi uzgajali grašak u saksiji, potrebna vam je jedna dubine 30 cm, a možete saditi do šest biljaka graška u istom loncu.
Paradajz
Možete zasaditi neke patuljaste sorte rajčice kao što je cherry paradajz. Za ovu vrstu paradajza potrebna je saksija do 15 cm dubine, dok su vam za druge vrste potrebne saksije dubine oko 30 cm.
Rotkvice
Da bi rotkvice uspješno rasle u saksijama, potrebno je da raspršite sjeme u maloj saksiji i pažljivo održavate vlažnost zemljišta.
Foto: Pixabay/TePunkt
Tagovi
Autor