Pretraga tekstova
Jaja su neizostavan dio uskršnje trpeze. Korisne savjete i zanimljivosti vezane uz pripremu i bojanje donosimo u nastavku teksta.
Kuhana ili obojena – tradicionalno su simbol Uskrsa i često se koriste u kulinarstvu kao sastavni dio uskršnjih jelovnika, bilo da se radi o kuhanim jajima, kolačima ili pak o pisanicama. Evo nekoliko savjeta o njihovoj pripremi.
Većina ljudi se odlučuje ukrašavati prethodno kuhana jaja, pa je dobro znati da ih ne bi trebalo kuhati puno ranije jer su u odnosu na svježa lakše kvarljiva. Skuhana treba bojiti dok su topla, a ako ih planirate ukrašavati kasnije, potrebno ih je spremiti u frižider.
Možete koristiti prirodne ili umjetne boje, a preporučuje se prirodan način gdje možete koristiti ljusku luka, špinat, ciklu, crno vino i sl. Ako ćete kupiti umjetne, treba pripaziti na oznaku da su prehrambene boje.
Ako ste obojili jaja bojom na kojoj je naznačeno da je jestiva, mogu se konzumirati, ali samo ako se čuvaju u frižideru.
Ukoliko ljuska nije oštećena mogu se tako skladištiti i više od sedam dana do konzumacije, a ako je pak oštećena moraju se pojesti u roku 1-2 dana, uz čuvanje u frižideru.
Tagovi
Jaja Uskrs Uskršnja jaja Obojena jaja Kuhana jaja Prirodne boje Prehrambene boje Vrijeme kuhanja
Autorica
Više [+]
Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Strna žita...foto: Bojan K.