Boca od 2,5 decilitra bundevinog ulja košta 20 KM, a može da traje i do 20 dana.
Kada je Goran Jotanović iz prnjavorskog sela Gajevi došao na ideju da zasadi bundeve i počne proizvoditi hladno cijeđeno ulje od njenih sjemenki o tom poslu nije znao ama baš ništa. No, uz malo istraživanja, mnogo truda i želje da napravi nešto drugačije, uspio je u svom naumu i već pet godina upješno se bavi ovom proizvodnjom.
"Na našim prostorima ljude se pretežno bave istim stvarima, pa sam htio da pokušam nešto novo. Malo sam istraživao na internetu koliko je ulje zastupljeno kod nas, koliko zdaravo i onda se odlučio da probam. Evo nakon šest godina tu sam gdje sam, odsutao nisam. Trudimo se i radimo", kaže Jotanović za Agroklub.
U zemljama u okruženju, prije svega Hrvatskoj i Sloveniji, bundeva se sije u velikim količinama naspram naše države, jer je velika i savjest o potrošnji ovog ulja. Nažalost, kako konstatira ovaj proizvođač, kod nas ljudi nisu toliko upoznati s njegovim ljekovitim dejstvima, ali se nada se da će se to promijeniti.
Lokalna "Naša prodavnica" u Prnjavoru, nudi proizvode ovdašnjih domaćinstava, pa stanovnici, ali i turisti lako dolaze, pored ostalog i do Goranovih ulja. Ovaj domaćin svaki slobodan trenutak izdvaja za poljoprivredu. Bundeve uzgaja na površini od 20 dunuma.
"Prilikom uzgoja bundeve, ne koriste se pesticidi i opasne hemikalije, a biljke se okopavaju. Vrijeme od kada se posije do stvaranja ulja traje cijelu godinu, a i duže, jer očišćene sjemenke mogu da stoje i godinu dana do cijeđenja. Za litru ovog ulja potrebna su oko 3,5 kilograma suve sjemenke. Sve te sjemenke vadimo ručno i sušimo ih, a otpad dajemo stoki tako da sve se iskoristi", ističe naš sagovornik, te dodaje da godina na izmaku i nije bila najbolja jer je bila dosta kiše.
Boca od 2,5 decilitra bundevinog ulja košta 20 KM, a može da traje i do 20 dana.
"Najbolje da se konzumira kašičica ujutro i uveče prije obroka, a može stavljati i kao hladni dodatak po salati i siru", pojašnjava ovaj proizvođač koji je zadovoljan i prodajom. Kupaca ima, a često izlaže i na sajmovima u oklonim mjestima, tako da se proda. A, pribjegli su i oni novim metodama prodaje, pa tako proizvode plasiraju i preko društvenih mreža, pa kako kaže ni dijaspora nije uskraćena.
Hladno cijeđeno ulje bundeve je bogato brojnim vitaminima - A, E, C, K, vitaminima B grupe, nezasićenim masnim kiselinama, mineralima. "Pozitivno utiče na čitav organizam, o njemu su pisali svjetski doktori, samo što kod nas sporo stižu informacije o svemu", objašnjava Jotanović.
Ulje od bundeve daje najbolje rezultate kod sljedećih zdravstvenih problema:
Tagovi
Autor