Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kornišoni
  • 12.10.2025. 07:30

Trik s kojim će vaši kiseli krastavci biti hrskavi cijelu zimu!

Osim što ćete znati tačno šta jedete, domaći krastavci čuvaju tradiciju i unose poseban okus u svako jelo. Njihova priprema je jednostavna, a rezultat – zimnica koja podsjeća na kuhinju naših nana.

Trik s kojim će vaši kiseli krastavci biti hrskavi cijelu zimu!
Foto: Depositphotos/Zhyk1988
64
26
0

Kiseli krastavci, poznatiji kao kornišoni, nezaobilazan su dio zimnice u skoro svakom domaćinstvu. Njihov hrskavi i osvježavajući okus savršeno se slaže uz meso, sireve, sendviče i mnoga tradicionalna jela.

Osim što su ukusni, domaći kiseli krastavci su i puno zdraviji jer nemaju konzervansa ni dodatnih vještačkih sastojaka.
Donosimo vam provjeren recept i trik zahvaljujući kojem će krastavci ostati hrskavi sve do proljeća.

Potrebni sastojci:

  • 3 kg malih, čvrstih krastavaca (kornišona)
  • 2 l vode
  • 1 l alkoholnog sirćeta
  • 3 kašike soli
  • 4 kašike šećera
  • 1 glavica bijelog luka (narezana na češnje)
  • 1 veza kopra (ili cvijet kopra ako ga imate)
  • Zrna bibera (po ukusu)
  • Lovorov list (po ukusu)
Potopite ih u vodu barem dva sata
Potopite ih u vodu barem dva sata (Foto: Shutterstock/Alex Veresovich)

Postupak pripreme:

Svježe kornišone dobro oprati i potopiti u hladnu vodu barem 2 sata, ovo je prvi trik za hrskavost!

Evo jednostavnog recepta kako kiseliti kupus u glavicama

Staklene tegle i poklopce oprati i sterilizirati u rerni ili kipućoj vodi kako bi se spriječilo kvarenje. Na dno svake tegle staviti nekoliko češnjeva bijelog luka, grančicu kopra, par zrna bibera i komadić lovora. Potom redati krastavce uspravno, što gušće moguće.

U loncu prokuhati vodu, sirće, so i šećer. Smjesu miješati dok se sve ne rastopi.

A sada jedan trik uz koji će krastavci ostati hrskavi: u svaku teglu ubacite po jedan list vinove loze ili hrasta. Oni sadrže tanine koji čuvaju strukturu krastavca i garantuju da neće omekšati.

Vrućim nalivom prelijte krastavce u teglama do vrha, a potom dobro zatvorite poklopce. Tegle umotajte u krpe ili deku i ostaviti da se postepeno hlade. Najbolji ukus razviju nakon 3–4 sedmice.

Imate li Vi neki svoj trik? Podijelite ga sa našim čitaocima u komentarima ispod teksta!


Tagovi

Kiseli krastavci Kornišoni Trik Recept


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povrća, plastenička i organska proizvodnja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #priroda Priroda je nešto posebno! Da li to bila planina,rijeka treba je iskoristiti na najbolji način. Upravo tako građani Brčko distrikta koriste rijeku Savu. Uživanje na Savi,vožnja čamcem. Ko kaže da Brčko nema svoje ljepote.... Više [+]