Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konzerviranje voća
  • 15.06.2022. 07:30

Što s viškom trešanja? Donosimo savjete i recepte

Ove su godine trešnje dobro rodile. Što ne pojedemo svježe, možemo zamrzavati ili sušiti, napraviti slatke zimske delicije poput umaka, džema ili kompota.

Foto: Vedran Stapić
  • 3.970
  • 367
  • 1

Kako bi tijekom godine mogli uživati u okusu plodova trešnje možemo ih konzervirati na različite načine. Najčešće se od njih prave sokovi, marmelade, džemovi, ali i likeri, kompoti, slatko. Možemo ih također zamrzavati ili sušiti.

Konzerviraju se jednostavno, ali to zahtijeva vrijeme i strpljenje. Za pripremu se koriste zreli plodovi koji su čvrsti, ne smiju biti nagnječeni i oštećeni. Marmelade, sokove, kompote i džemove možemo pripremati bez konzervansa i šećera.

Priprema počinje već u voćnjaku. Beru se zreli, čvrsti plodovi, bez oštećenja. Berbu je najbolje obaviti u jutarnjim satima dok je omotač trešnje najjači. Prilikom berbe potrebno je odstraniti sve nečistoće (listove, grančice, peteljke), jer tako smanjujemo manipulaciju plodova.

Berite zdrave, čvrste plodove (Foto: V. Stapić)

Trikovi za zamrzavanje i sušenje

Kada operemo plodove potrebno ih je prosušiti u tankom sloju na krpi ili papirnatom ubrusu.

Možemo ih zamrzavati s ili bez koštica koje uslijed dugog čuvanja počinju izlučivati cijanovodoničnu kiselinu što može negativno djelovati na probavne organe. Plodovi bez koštica mogu se duže čuvati zamrznuti, a koristimo ih za izradu kompota, knedli, kolača. U prvih pola godine ovako zamrznuti će potpuno sačuvati vitamine, ali će oni s košticom sačuvati više soka.

Prvih 5 sati zamrzavanje se obavlja u tankom sloju, a zatim se poluzamrznuti plodovi pakiraju u vrećice ili posude. Ovo će spriječiti njihovo gnječenje.

Kako pasterizirati zimnicu - savjeti o pravilnoj preradi povrća i voća

Sušenje se obavlja u električnim sušarama ili kućnim dehidratorima. Nekoliko sati trešnje se izlažu temperaturi od 60ºC, a zatim se temperatura povećava za dodatnih 20ºC. Najbolje je proces sušenja započeti u jutarnjim satima kako bi sve završili do kraja dana. Čuva se u platnenoj ili papirnatoj vrećici, staklenoj posudi.

Može se obaviti i u pećnici na temperaturi od 50ºC uz otvorena vrata i traje nekoliko sati.

Umak od trešanja

Za pripremu ovog umaka potrebno je: 1 kg trešanja, 350 g šećera, 2 g želatina i 12 g limuntusa. Plodovi se operu, uklone se peteljke, ostave da se dobro prosuše, a zatim im se izvade koštice. Tako očišćene se samelju, doda im se limuntus i ostave da odstoje.

Sljedećeg dana se obavi pasiranje, a dobivenom pireu se doda 150 g šećer i 2 g želatina u prahu. Sve se dobro izmiješa i kuha sljedećih 15 minuta. Vreli sadržaj se sipa u sterilizirane teglice, ostavite da se prohladi. Površinu posuti preostalim šećerom i dobro zatvoriti poklopcem.

Umak ne treba dugo kuhati (Foto: Depositphotos/sherisD)

Džem od trešanja s bademom

Bit će vam potrebno: 1 kg trešanja, 1 kg šećera, 10 g želatina u prahu, dva limuna, 50 g oljuštenih, sjeckanih badema i pet žlica trešnjevače.

Oprane trešnje ostavite da se ocijede i uklonite im peteljke i koštice. Šećer izmiješajte sa želatinom i limunovim sokom i sve sjedinite s trešnjama. Opteretite tanjurom i ostavite da odstoji preko noći.

Sljedećeg dana na zagrijanu ploču stavite zdjelu sa sadržajem kako bi brzo proključao i ostavite da ključa najviše 4 minute. Dodaje se badem i trešnjevača i sve promiješa. Vrući džem sipamo u tegle i odmah dobro zatvorimo poklopcem.

Kompot od trešanja

Pripremite 2 kg očišćenih i odkoštenih trešanja, četiri žlice šećera i vodu. U tegle stavimo trešnje, dodamo šećera po želji i prelijemo vodom. Dobro se zatvori metalnim poklopcem i stavi u hladnu pećnicu koju uključimo na 90ºC s oba grijača i ostavimo 90 minuta.

Kako pravilno izraditi kompot - savjeti i trikovi

Nakon toga pećnicu isključimo, a teglice ostavimo da se polagano hlade.


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se uzgaja za potrošnju u svježem stanju, manji broj uzgaja se samo radi prerađevina (kompoti, džemo­vi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se... Više [+]

Tagovi

Trešnja Kompot od trešanja Džem od trešanja Umak od trešanja Šta s trešnjama Zimnica Trešnja i badem


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]