Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj šitake pečuraka
  • 12.03.2018. 10:00

Slaba tražnja za šitake pečurkama

Kraljevo nije tržište za prodaju šitaka pečurke, uverio se Mario Đukić.

Foto: Freeimages / David Lat 
  • 1.950
  • 107
  • 1

Nakon dve godine uzgajanja šitake, Mario Đukić iz Kraljeva, inače vojni penzioner, rešio je  da prestane sa proizvodnjom, a glavni razlog je nemogućnost za plasman. Njegovo iskustvo pokazalo je da Kraljevčani nisu zainteresovani za ovu pečurku.

"Sa proizvodnjom sam počeo 2015 - 2016. godine. Krenuo sam sa niskom cenom od 600 dinara po kilogramu, za ovu vrstu gljive. Snabdevao sam lokalne lance prodavnica u Kraljevu i prodavao sam na kućnom pragu. Obično su bili isti kupci, koji su kupovali male količine za svoje porodice. Kupci su naviknuti na šampinjone i bukovaču, koje su lošijeg kvaliteta u odnosu na šitaka pečurke“, priča  Mario i dodaje da nije bilo ozbiljnijeg plasmana.

Priprema se na različite načine

Prema njegovim rečima, ova gljiva se može spremati na razne  načine, a najinteresantniji su sušena i marinirana šitaka:"Šitaka ostaje sveža 10 dana. Ja sam je već sedmog dana povlačio iz prodavnice i onda prerađivao tj. sušio ili marinirao. Kupci nisu zainteresovani ni za sušenu, jer nemaju tu naviku da se zdravo hrane. Čak ni u restoranima nema zainteresovanih da se nađe na meniju".

I pored niske cene za ovu vrstu gljive, i pored velikog truda da se promoviše, kupci u ovom gradu nisu zainteresovani. Mariov utisak je da je za šitaku najbolje tržište u Beogradu, gde se može kupiti kako na pijaci, tako i u marketima, ali i u restoranima, i to po znatno višoj ceni.

Lekovitost šitake

Zbog svojih lekovitih svojstava, šitake su prihvaćene i u zvaničnoj medicini u Japanu, gde ih zovu eliksirom života. U sebi sadrže velike količine aktivnih materija: leninan (1,3 glukan  - značajan je zbog antitumornog delovanja), eritadenin  (derivat butanske kiseline, smanjuje količinu holesterola u krvi) i preventivno sprečava arteriosklerozu, infarkt i druge bolesti. Koriste se u lečenju tumora, visokog krvnog pritiska i holesterola, pada imuniteta, prehlada, gripa i artiritisa. Sprečavaju anemiju, smanjuju procenat lipida i šećera u krvi, ubrzavaju oporavak posle operacije i smanjuju stres.   Lekovita svojstva šitake su u literaturi poznata već vekovima. U Kini, Japanu i SAD šitake i njeni preparati  u tretmanima protiv raka se veoma uspešno koriste.

Ove pečurke bogate su vitaminima A, B1, B2, B6 i C, sadrže polisaharide, proteine, masti i belančevine. Problemi sa povišenim holesterolom i trigliceridima uspešno se rešava svakodnevnim konzumiranjem šitake u malim količinama. Od šitake se mogu pripremati čajevi i eliksiri, koji pozitivno utiču na zdravlje.


Tagovi

Šitake Pečurke Kraljevo


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sneg od jutros veje na Fruškoj gori. Iriški venac je zavejan, ali prohodan za sada. Naši čitaoci javljaju da su kolovozi mokri, pa je potreban dodatan oprez u saobraćaju. Temperature u Srbiji narednih dana će biti ispod proseka za ovo doba... Više [+]