Kada je riječ o hranljivosti, jedno prepeličje jaje ima "moć" da zamijeni pet kokošijih.
Svoju malu farmu japanskih prepelica, čiji je broj godinama rastao, Miloš Šijan iz Dervente, pokrenuo je prije šest godina. Jaja japanskih prepelica imaju fiziološki efekat na ljudski organizam, na krvni pritisak, na krv, srce, stomak i mozak.
Trenutno stanje na farmi je oko 200 jedinki, ali taj broj se mijenja, nije uvijek toliko.
"Bude ih i znatno više, zavisi koji je vremenski period godine. Uprkos redovnom poslu, trudim se da uz pomoć porodice održavam i ovu malu farmu, koja je produkt zdravih jaja", ističe Šijan, danas zahvalan prijateljima, aktivnim sportistima, koji su ga "nagovorili" na pokretanje farme.
Jaja japanske prepelice razlikuju se od kokošijih po tome što su manja i na svojoj ljusci imaju pjege i mrlje. Može se uočiti i da su ona međusobno veoma različita, kako po boji, tako i po količini pjega koje imaju na sebi.
"Kada je riječ o hranljivosti, jedno prepeličje jaje ima moć da zamijeni pet kokošijih. Jaja su zdrava jer se u hranu koju one konzumiraju ubacuje sojina sačma, suncokret, djetelina lucerka i različite trave", navodi ovaj uzgajivač, te dodaje da tokom zime prepelicama daju i kupus, pšenicu i mrkvu.
Rezultati su pokazali da su prepeličja jaja izvanredan prirodni medikament za liječenje brojnih oboljenja, govori ovaj proizvođač, dodajući da se preporučuju djeci u razvoju, starijim osobama i sportistima. Bogata su vitaminima A, B, C, D i E, gvožđem, fosforom, cinkom i aminokiselinama.
"Blagotvorno djeluju u liječenju visokog krvnog pritiska, čira, arterioskleroze, dijabetesa, bronhijalne astme, tuberkuloze, anemije, migrene, infarkta i kod psihičkih poremećaja. Takođe, jačaju imunitet, štite od visokog holesterola, regulišu varenje, poboljšavaju memoriju", nabraja Šijan.
Ono što je nekolicina naučnika utvrdila, jeste da su ova jaja zdrava zbog savršenog metabolizma kojim je priroda podarila japansku prepelicu, te da su ona visokoproteinskog sastojka.
Osobe koje nikada nisu koristile prepeličja jaja, prvog dana bi trebalo da uzimaju jedno jaje, drugi dan dva i sve tako do količine od pet komada.
"Poslije tog, da tako kažemo uvodnog perioda, svaki dan odrasla osoba konzumira pet jaja. Djeca do 3 godine dvoje jaja, od 3 do 5 troje jaja, dok četiri mogu djeca do 10 godina", kaže naš sagovornik i dodaje kako je preporuka da se uzimaju u sirovom stanju i to pola sata prije obroka. Mogu se uzimati umućena sa šećerom, medom, mlijekom ili sokom, po želji.
"Djeca mogu da jedu kuvana ili pečena prepeličja jaja ukoliko ne mogu da ih konzumiraju u sirovom stanju. Za one koji rade na povećanju snage i mišićne mase, koktel od jaja japanske prepelice predstavlja savršen izvor energije", priča nam ovaj uzgajivač.
Jaja od prepelice čuvaju se u zatvorenim kartonskim kutijama, u frižideru, na temperaturi od jedan do četiri stepena Celzijusa i rok imaju 60 dana u sirovom stanju, dok se kasnije mogu upotrebljavati kao kuvana, pečena ili pržena.
Kutija od 30 komada jaja košta 15 KM, a poručiti se mogu na kontakt telefon 065/767-686.
Fotoprilog
Tagovi
Autor