Pretraga tekstova
Tropska biljka kod nas se uglavnom uzgaja iz sjemena zbog svoje osjetljivosti na mraz. Oprezno sa bobicama, jer se boja s ruku teško pere
Malabarski špinat je tropska vrsta povrća koja se u našim krajevima uzgaja kao jednogodišnja biljka. Nije pravi špinat, ali na njega liči i upotrebljava se na isti način. Razlikujemo zeleni Basella alba, koji se češće uzgaja kao jestiv, i crveni malabarski špinat Basella rubra, kojeg najčešće uzgajaju kao dekorativnu biljku. Obe su jestive i veoma osjetljive na mraz.
Nije zahtjevan, ali traži stalnu vlagu. Odlično uspijeva na osunčanim mjestima, a dobro podnosi djelomičnu sjenu. Odgovara mu zemljište koje je dobro drenirano, bogato organskom materijom. Ne podnosi previsoku vlažnost tla. Traži dobru snabdjevenost vodom u toku vrelih, ljetnih mjeseci. Listovi se beru 70 do 80 dana poslije sadnje.
Kako se kod nas uglavnom uzgaja iz sjemena, potrebno je na kraju vegetacije pristupiti berbi i čuvanju. Već poslije 100 do 150 dana od sadnje formira sjeme. Njegove bobice će vam obojiti ruke intenzivnom ljubičastom bojom koja se teško pere.
Možemo ih ostaviti na biljci da provenu i smežuraju se, ali ne treba predugo čekati jer će otpasti. One koje nisu potpuno suhe, treba dodatno ostaviti u tankom sloju na Suncu. Kako i osušena pulpa sadrži više vode nego sjeme, suhe bobice su podložnije pojavi plijesni i truljenja.
Drugi način je da ih isperemo u cjedilu kako bi odvojili sjemenke od pulpe. Nakon toga ih ostavimo da se ocijede i prostremo u tankom sloju na površinu tacne ili krpe. Poslije najmanje 8 h, uz odgovarajuću temperaturu, one će se osušiti.
Takve se sjemenke bolje čuvaju i na njima rijetko dolazi do pojave plijesni, koja se s jedne bobice brzo proširi na ostale. Čuvaju se u hermetički zatvorenim teglama ili plastičnim vrećicama na suhom, prohladnom, tamnom mjestu. Najbolje se čuva u frižideru. U ovakvim uslovima zadržavaju klijavost sljedeće dvije do tri godine.
Tagovi
Malabarski špinat Basella alba Basella rubra Sjeme malabarskog špinata Skupljanje sjemena
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Pripreme u toku 😇