Proljetni dar šume donosi ozbiljnu zaradu beračima – evo šta treba znati o otkupu, vrstama i cijenama smrčka.
Sa prvim toplijim danima i proljetnim kišama, priroda se budi u svom punom sjaju, a iskusni berači već su krenuli u potragu za jednom od najcjenjenijih divljih gljiva - smrčkom. Na našem području počeo je i organizovan otkup ove delicije, a cijene, kao i svake godine, izazivaju veliko interesovanje kako među beračima, tako i među otkupljivačima.
Smrčak (lat. Morchella spp.) pripada grupi proljetnih gljiva koje se ubrajaju u najcjenjenije kulinarske vrste u svijetu. Zbog svog specifičnog izgleda i izrazitog, orašastog okusa, posebno se cijeni u gastronomiji, naročito u evropskoj kuhinji.
Ono što ga izdvaja jeste njegova rešetkasta, šupljikava šeširasta struktura koja podsjeća na saće. Najčešće se može pronaći u listopadnim šumama, u blizini rijeka, potoka i na opožarenim ili poremećenim staništima. Raste uglavnom od sredine marta do kraja maja, zavisno od nadmorske visine i klimatskih uslova.
Najpoznatije vrste kod nas:
S obzirom na to da postoje i otrovni "dvojnici", poput Gyromitra esculenta (lažni smrčak), preporučuje se maksimalan oprez pri branju ili konsultacija sa stručnjacima.
Na teritoriji Bosne i Hercegovine, organizovani otkup smrčka već je počeo, naročito u brdsko-planinskim krajevima gdje je ova gljiva najzastupljenija.
Cijena svježeg smrčka trenutno se kreće između 20 i 30 KM po kilogramu, zavisno od kvaliteta, čistoće i količine.
Za sušeni smrčak, cijene na međunarodnom tržištu dostižu i do 200 eura po kilogramu, čime se ova gljiva svrstava među najskuplje gljive na svijetu, rame uz rame s tartufima.
U zavisnosti od lokaliteta, iskustva berača i vremenskih uslova, dnevno se može nabrati od 2 do 10 kilograma svježeg smrčka. Naravno, iskusni berači koji poznaju dobra staništa nerijetko znaju ostvariti i veće količine, ali se sve svodi na sreću, znanje i fizičku spremnost.
Prilikom sušenja, smrčak izgubi veliki dio svoje mase zbog visokog udjela vode. Da bi se dobio 1 kilogram suhog smrčka, potrebno je prosječno 8 do 10 kilograma svježe gljive, mada ta cifra može varirati u zavisnosti od vrste i veličine plodova.
Berač iz Donjeg Vakufa, Bakir Vrco, smrčke bere već više od deset godina i kaže da je specifična gljiva.
"Znaš otprilike gdje ga možeš naći, ali nikad ne znaš hoće li baš tog dana biti. Ove godine sezona je krenula nešto ranije i zasad ide dobro. Juče sam nabrao oko sedam kila, i odmah predao na otkup po 25 maraka", navodi naš sagovornik.
Ako potraje ovako još dvadesetak dana, dodaje, moći će se ove godine fino zaraditi, pogotovo ako se suši.
"Mi u selu imamo improvizovane sušare, pa dio ostavljam za sušenje. To što se kod nas proda za 30 maraka, vani ide i po 150, 200 eura - samo da je zdravo i čisto", priča Bakir.
Berite samo potpuno razvijene i zdrave gljive.
Smrčak je pravi proljetni dragulj naših šuma, čije sakupljanje može biti i hobi i izvor dodatne zarade. Otkupne cijene, posebno za sušenu gljivu, iz godine u godinu rastu, a potražnja na evropskom tržištu ostaje visoka.
Dodatne informacije o otkupu možete dobiti na broj telefona +387 62 751 759
Iskusni berači znaju da sezona traje kratko, pa ko prije do šume, njegova je i zarada!
Tagovi
Autor
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Kako vi zovete ovu gljivu ? Neko smrčak a neko šmrljak !? Zanimljivo