Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba gljiva
  • 12.04.2025. 09:00

Počeo otkup smrčka: Cijena suhog i do 200 eura po kilogramu!

Proljetni dar šume donosi ozbiljnu zaradu beračima – evo šta treba znati o otkupu, vrstama i cijenama smrčka.

Počeo otkup smrčka: Cijena suhog i do 200 eura po kilogramu!
Foto: Jasmin Hodžić
  • 1.228
  • 130
  • 1

Sa prvim toplijim danima i proljetnim kišama, priroda se budi u svom punom sjaju, a iskusni berači već su krenuli u potragu za jednom od najcjenjenijih divljih gljiva - smrčkom. Na našem području počeo je i organizovan otkup ove delicije, a cijene, kao i svake godine, izazivaju veliko interesovanje kako među beračima, tako i među otkupljivačima.

Šta je smrčak?

Smrčak (lat. Morchella spp.) pripada grupi proljetnih gljiva koje se ubrajaju u najcjenjenije kulinarske vrste u svijetu. Zbog svog specifičnog izgleda i izrazitog, orašastog okusa, posebno se cijeni u gastronomiji, naročito u evropskoj kuhinji.

smrčak u šumi
Šupljikava šeširasta struktura podsjeća na saće

Ono što ga izdvaja jeste njegova rešetkasta, šupljikava šeširasta struktura koja podsjeća na saće. Najčešće se može pronaći u listopadnim šumama, u blizini rijeka, potoka i na opožarenim ili poremećenim staništima. Raste uglavnom od sredine marta do kraja maja, zavisno od nadmorske visine i klimatskih uslova.

Najpoznatije vrste kod nas:

  • Crni smrčak (Morchella elata) - često raste na planinskim područjima, tamnije boje, nešto jačeg okusa.
  • Žuti smrčak (Morchella esculenta) - svjetlije boje, raste u nizinskim šumama, naročito oko topola i jasena.
  • Stožasti smrčak (Morchella conica) – prepoznatljiv po koničnom obliku šešira, često raste na spaljenim šumskim terenima.

S obzirom na to da postoje i otrovni "dvojnici", poput Gyromitra esculenta (lažni smrčak), preporučuje se maksimalan oprez pri branju ili konsultacija sa stručnjacima.

Počeo otkup – cijena svježeg smrčka do 30 KM po kilogramu

Na teritoriji Bosne i Hercegovine, organizovani otkup smrčka već je počeo, naročito u brdsko-planinskim krajevima gdje je ova gljiva najzastupljenija.

Cijena svježeg smrčka trenutno se kreće između 20 i 30 KM po kilogramu, zavisno od kvaliteta, čistoće i količine.

Za sušeni smrčak, cijene na međunarodnom tržištu dostižu i do 200 eura po kilogramu, čime se ova gljiva svrstava među najskuplje gljive na svijetu, rame uz rame s tartufima.

Koliko se može nabrati i kako izgleda proces sušenja?

U zavisnosti od lokaliteta, iskustva berača i vremenskih uslova, dnevno se može nabrati od 2 do 10 kilograma svježeg smrčka. Naravno, iskusni berači koji poznaju dobra staništa nerijetko znaju ostvariti i veće količine, ali se sve svodi na sreću, znanje i fizičku spremnost.

Prilikom sušenja, smrčak izgubi veliki dio svoje mase zbog visokog udjela vode. Da bi se dobio 1 kilogram suhog smrčka, potrebno je prosječno 8 do 10 kilograma svježe gljive, mada ta cifra može varirati u zavisnosti od vrste i veličine plodova.

Berač iz Donjeg Vakufa, Bakir Vrco, smrčke bere već više od deset godina i kaže da je specifična gljiva.

"Znaš otprilike gdje ga možeš naći, ali nikad ne znaš hoće li baš tog dana biti. Ove godine sezona je krenula nešto ranije i zasad ide dobro. Juče sam nabrao oko sedam kila, i odmah predao na otkup po 25 maraka", navodi naš sagovornik.

osušeni smrčak u gajbama
Osušeni smrčak dostiže daleko veću cijenu

Ako potraje ovako još dvadesetak dana, dodaje, moći će se ove godine fino zaraditi, pogotovo ako se suši.

"Mi u selu imamo improvizovane sušare, pa dio ostavljam za sušenje. To što se kod nas proda za 30 maraka, vani ide i po 150, 200 eura - samo da je zdravo i čisto", priča Bakir.

Savjeti za berače

Berite samo potpuno razvijene i zdrave gljive.

  • Koristite nožić za rezanje – nikako ne čupajte gljive iz zemlje.
  • Prikupljajte u pletene korpe kako bi gljive ostale svježe i provjetrene.
  • Izbjegavajte lokacije blizu saobraćajnica i zagađenih područja.
  • Ako niste sigurni u identifikaciju – nemojte ih brati!

Smrčak je pravi proljetni dragulj naših šuma, čije sakupljanje može biti i hobi i izvor dodatne zarade. Otkupne cijene, posebno za sušenu gljivu, iz godine u godinu rastu, a potražnja na evropskom tržištu ostaje visoka.

Dodatne informacije o otkupu možete dobiti na broj telefona +387 62 751 759

Iskusni berači znaju da sezona traje kratko, pa ko prije do šume, njegova je i zarada!


Tagovi

Otkup smrčka Smrčak Gljive Berba gljiva Proljetni dar


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povrća, plastenička i organska proizvodnja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nije baš "od igle do lokomotive", ali je od metle do traktora 🧹🚜 Mostarski sajam ponudio za svakog po nešto, traje do subote, 12. aprila, i prva dva dana vrvi od posjetilaca.